Bra grund, men saknar finesser

Vivobook Flip 14 är som namnet antyder, en 14-tummare till skärmformatet, men tack vare yen extra tunn skärmkant har den har yttermått som en 13-tummare. Den är också jämförelsevis lätt, då chassit mestadels är i plast. Skärmlocket är dock i matt lättmetall, vilket ger det lite extra stabilitet.

Överlag går det inte att komma undan en viss billighetskänsla som till exempel Acer Spin 5 och HP Pavilion X360 klarar sig undan. Hela underredet osar budget och tangentbordet känns stumt och skramligt att skriva på. Dessutom har det ingen bakbelysning, något de andra 13- och 14-tummarna i testet alla har. Andra extrafunktioner, som fingeravtrycksläsare och ansiktsigenkänning för inloggning, saknas också. Bara två av datorns fyra usb-portar är usb 3, vilket också känns lite tråkigt för en dator som släpps 2017. För att inte tala om dess trista webbkamera på bara 480p.

Vivobook Flip 14

Prestandan är precis så grundläggande som vi förväntar oss i den här storleks- och prisklassen, förutom att processorn levererar något sämre än genomsnittet. Här sitter inte nya åttonde generationens Core utan istället den sjunde generationen, det vill säga med två kärnor och fyra parallella processer. Det är utan problem datorkraft nog för det mesta, från surf till Office och enklare bild- och videoredigering. Har du inget behov av riktigt tunga jobbprestanda är de nyaste processorerna ingen viktig faktor.

Dessutom är de dubbelkärniga Kaby Lake-processorerna svalare och kräver mindre kylning. Vivobook 14 Flip har konstant fläktar igång, men de är väldigt diskreta och stör inte heller nämnvärt när de drar upp tempot på allvar. Tyvärr lyckas inte Asus riktigt med batteritiden. Driftstid på mellan två och en halv och strax över åtta timmar är inte dåligt, men en bit under snittet i testet.

Så långt är vi inte direkt imponerande, men Asus vinner pluspoäng på två punkter. För det första en snygg bildskärm med fin kontrast, bra stuns i färgerna och högre ljusstyrka än konkurrenterna. Medföljande appen Splendid ger också behändig kontroll över färgtemperatur, möjlighet att slå på blåljusfiler med mera. För det andra har datorn överraskande bra inbyggda högtalare, med fin detaljåtergivning i diskanten och bra tryck i både mellanregister och bas. I alla fall så länge du undviker maxvolym. Då blir mellanregistret skränigt.

Vivobook Flip 14

Det här är inte en av Asus Pure-datorer, deras egna version av Signature Edition med rent Windows utan bloatware. Det innebär att vi får en handfull extraprogram förinstallerade. Netflix, Plex, gratis kontorspaketet WPS Office, (och även samma 30-dagars Microsoft Office som i nästan alla nya Windows-datorer numera), vilket vi kanske kunde varit utan, men också fullversioner av riktigt bra foto- och videoredigeringsprogram från Cyberlink, vilket ju är ett klart mervärde.

När vi slår på datorn första gången startar ett program kallat Asus Giftbox, där Asus föreslår en hel drös med program, appar och genvägar att installera. Det är en bra trend istället för att förinstallera alla, men det hade varit trevligt om även WPS Office, Netflix, Plex och ett par program till hade legat där istället.

Fakta Asus VivoBook Flip 14 TP410UA-EC306T

Kontakt: www.asus.se
Processor: Intel Core i5 7200U, 2,5 GHz dual core
Minne: 8 GB ddr4
Grafik: Intel HD Graphics 620
Lagring: 256 GB ssd
Kortläsare: Sd, sdhc, sdxc
Bildskärm: 14 tum blank ips, 1920x1080 bildpunkter, multitouch
Webbkamera: 480p
Anslutningar: Usb 3.0, usb 3.1 gen 1 typ c, 2 st usb 2.0, hdmi, 3,5 mm headset
Trådlöst: 802.11 a/b/g/n/ac, bluetooth 4.1
Övrigt: Inget speciellt.
Operativsystem: Windows 10 Home
Storlek: 32,7 x 22,7 x 2,1 cm
Vikt: 1,43 kg
Pris (september 2017): 8 800 kr
Garanti: 1 år

Mätresultat

Cinebench 11.5, cpu: 2,87 poäng
Cinebench 11.5, grafik: 25,50 fps
Disk, läsning: 346,2 MB/s
Disk, sökning: 0,1 ms
Batteritid, hög belastning: 2h 30min
Batteritid, låg belastning: 8h 10min

plus

Låg vikt
Mycket bra bildskärm
Kraftfulla högtalare
Bra program på köpet

minus

Lite efter i prestanda
Plastigt chassi
Inget bakbelyst tangentbord
Usel webbkamera

Betyg 3 av 5