Prestanda är inte allt

Dells 13-tummare i den lite billigare klassen heter Inspiron 5000, och Dell släppte alldeles nyligen en ny 2-i-1-version av den. Dells datorer är numera svårare och svårare att få tag på i butik, utan de beställs nästan uteslutande från Dells egna webbshop. Då Dell i Sverige inte hade ett exemplar att låna ut såg det mörkt ut att få in en att testa, men till slut fick vi tag på ett exemplar som köpts i Storbritannien. Det gör att datorn inte har svenskt tangentbord, men annars ska allt vara identiskt med vad du får om du beställer en.

Inspiron 5000 2-i-1 har ett chassi med ytterhölje i plast. Ändå är den en rätt så tung 13-tummare, och tillsammans med Asus VivoBook Flip 14 ger den oss det mest plastiga och billiga intrycket i startfältet. Undantaget är knapparna i tangentbordet och kvaliteten på musmattan som känns som om de vore transplanterande från en dyrare och lyxigare laptop.

Dell Inpiron 5000

Inspiron 5000 2-i-1 har ir-kamera bredvid den vanliga webbkameran för ansiktsinloggning med Windows Hello istället för fingeravtrycksläsare. Det den saknar, och som alla andra datorerna i testet har, är usb c-kontakt. Här är det tre stora usb-portar som gäller.

Det här är ytterligare en modell som är tidigt ute med Intels nya åttonde generations Core-processor, och den har samma processor och grafik som Acer Spin 5, en Intel Core i5 8250U med 4 kärnor á 1,6 GHz. Även här är prestandan imponerande för det tunna formatet. Men en sån här processor får vi klart bättre prestanda för till exempel videokodning.

Till skillnad från Acers dator med samma processor lyckas Dell bättre med att dämpa kylningen, och fläktarna har en mindre irriterande ton när de drar igång och pumpar ut överskottsvärme. Den är ungefär lika ivrig med att dra igång fläktar, men den totala ljudbilden är mer behaglig. Däremot lyckas Dell inte alls med batteritiden, utan här får vi som bäst ut drygt sju timmar. Orsaken verkar vara kontanta bakgrundsprocesser som gör att minst två kärnor hålls igång och inte kan gå ner i strömsparläge. 

Dell Inpiron 5000

Skärmen övertygar tyvärr inte. Den har samma nivå på ljusstyrkan som flertalet av modellerna i testet, men dess skärmyta är betydligt mer mottaglig för reflexer. Framförallt får vi en påtagligt och märkligt grynig bild när vi inte titta på den hundra procent rakt framifrån. Även då är den sämst i testet med fadda färger och kontrastnivåer som inte är i topp.

Ljudet från högtalarna lämpar sig inte heller för spel och media, med tunn klang och ett hörbart bakgrundsbrus. Däremot har rätt klang när det kommer till röster. Bra om du till exempel ska ringa på Skype.

Dells datorer levereras relativt fria från bloatware. Datorn har förinstallerat prova på-Office, men det är mer en Microsoft-grej än unikt för Dell. Även här får vi med McAfees säkerhetspaket förinstallerat. Men den här gången är det en helårsprenumeration på köpet och inte en 30 dagars prova-på-version. Så det räknar vi faktiskt som ett plus istället.

Fakta Dell Inspiron 13 5000 2-i-1 (5379)

Kontakt: www.dell.se
Processor: Intel Core i5 8250U, 1,6 GHz quad core
Minne: 8 GB ddr4
Grafik: Intel UHD Graphics 620
Lagring: 256 GB ssd
Kortläsare: Sd, sdhc, sdxc
Bildskärm: 13,3 tum blank ips, 1920x1080 bildpunkter, multitouch
Webbkamera: 720p, ir-kamera
Anslutningar: 2 st usb 3.0, usb 2.0, hdmi, 3,5 mm headset
Trådlöst: 802.11 a/b/g/n/ac, bluetooth 4.2
Övrigt: Bakbelyst tangentbord, ansiktsigenkänning
Operativsystem: Windows 10 Home
Storlek: 32,5 x 22,45 x 2,1 cm
Vikt: 1,62 kg
Pris (september 2017): 8 800 kr
Garanti: 1 år

Mätresultat

Cinebench 11.5, cpu: 6,03 poäng
Cinebench 11.5, grafik: 36,61 fps
Disk, läsning: 493.15 MB/s
Disk, sökning: 0,1 ms
Batteritid, hög belastning: 2h 30min
Batteritid, låg belastning: 7h 20min

plus

Höga prestanda med nya Core
Bra tangentbord
Ansiktsigenkänning
Relativt rent system

minus

Plastigt chassi och billigt bygge
Tveksam bildskärm
Tunna högtalare
Underkänd batteritid

Betyg 3 av 5