Bra valBred dator med Geforce-grafik

HP:s dator är störst i testet till yttermåtten, men det är ganska marginellt. Den är bara någon centimeter bredare än konkurrenterna och bara marginellt tyngre än snittet. Den är inte ens tyngst i testet, den äran tillfaller Lenovo Yoga 520. Chassit är en blandning av borstad ljus aluminium och matt metallglänsande plast i samma färgton.

Tangentbordet är i samma färg som resten av chassit och texten på det kan faktiskt vara lite svårt att se i viss belysning. Annars är det bekvämt att jobba på, med god slaghöjd i knapparna och tydlig klickkänsla. Det märks dock att HP har pressat priset – hela tangentbordet, och även musplattan, känns lite skramlig.

Bildskärmen är en ips-panel med jämna färger, men inte med samma extra färglyster som en del andra i testet. Det ser ut att vara samma skärmpanel som i vanliga Pavilion 14 som vi testade tidigare i år, och även här är vi lite besvikna på ljusstyrkan som ligger lite under genomsnittet. Här får vi till och med vissa reflexproblem inomhus.

HP Pavilion X360

Dessutom ser skärmen ut att ha ett extra glaslager. Det gör att den skiftar ovanligt mycket i kontrast om man ser bilden snett från sidan. Det är inget problem om du jobbar med den i normal arbetsställning, men det är trist om du till exempel om vill se film tillsammans med en annan. Skärmen stödjer som sagt digitalisteringspenna och HP:s egna medföljer. Den är bekväm och ger oss fin precision om vi vill använda skärmen för att rita med.

Datorns högtalare är kraftfulla, med hög maxvolym och påtaglig bas. Första intrycket är att ljudet är rejält burkigt med övermättat mellanregister. Men går vi in och drar ner basen en bit i den Bang & Olufsen-brandade ljudappen så blir det en helt annan femma och vi gillar verkligen vad vi hör.

Processorn i vår testade dator är standardprocessorn just nu för tunna bärbara – Intel Core i5 7500U, samma som i till exempel Asus Vivobook Flip. Och vad den går för prestandamässigt har vi bra koll på. Åtminstone trodde vi det. Faktum är att Pavilion X360 presterar klart bättre än de flesta andra datorer med samma processor som vi testat, även i mätningar som bara ska testa just processorn och ingenting annat. Den kommer inte i närheten av nya processorn i Acers och Dells datorer, men är märkbart piggare än Asus- och Lenovo-datorerna.

HP Pavilion X360

Pavilion är ensam i testet att ha separat grafikkort, ett Geforce 940MX, som ger det en rejäl skjuts i 3d-prestanda. Det gör den inte direkt till någon tung gamer-dator men det räcker dugligt för många äldre spel och nyare titlar om du undviker de snyggaste storspelen och drar ner grafikinställningarna en bit.

Datorn drar då givetvis extra batteri, så spela spel får du göra med den inpluggad i väggen. Annars är batteritiden mycket bra för surf och kontorsjobb. Vi får ut över tolv timmar ur batteriet med låg skärmljusstyrka och försiktig användning.

Fakta HP Pavilion X360 14-ba012no

Kontakt: www.hp.se
Processor: Intel Core i5 7200U, 2,5 GHz dual core
Minne: 8 GB ddr4
Grafik: Geforce 940MX
Lagring: 256 GB ssd
Kortläsare: Sd, sdhc, sdxc
Bildskärm: 14 tum blank ips, 1920x1080 bildpunkter, multitouch
Webbkamera: 1080p, ir-kamera
Anslutningar: 2 st usb 3.0, usb 3.1 typ c gen 1, hdmi, 3,5 mm headset
Trådlöst: 802.11 a/b/g/n/ac, bluetooth 4.2
Övrigt: Bakbelyst tangentbord
Operativsystem: Windows 10 Home
Storlek: 33,4 x 22,7 x 2 cm
Vikt: 1,63 kg
Pris (september 2017): 9 000 kr
Garanti: 1 år

Mätresultat

Cinebench 11.5, cpu: 3,71 poäng
Cinebench 11.5, grafik: 51,38 fps
Disk, läsning: 318,3 BM/s
Disk, sökning: 0,1 ms
Batteritid, hög belastning: 2h 35min
Batteritid, låg belastning: 12h 5min

plus

Goda jobbprestanda
Inbyggd Geforce-grafik
Bra pekskärm med medföljande penna
Utmärkt batteritifd

minus

Något blek och ljussvag skärm
Inte bästa tangentbordet

Betyg 8 av 10