Bra hybrid trots tung vikt

Lenovo Yoga 520 är tyngst i testet, men inte störst. Det är en 14-tummare med extra tunna skärmkanter på kortsidorna, vilket gör att den är mindre än de flesta 14-tummare i måtten. Den är inte lika kompakt som Asus Vivobook Flip, men mindre än HP Pavilion X360. Dess chassi har mer metall och större glasyta runt skärmen än den HP-dator vi testar här, vilket verkar bidra till den extra vikten på ungefär ett hekto. Yoga 5620 har totalt tre usb-portar varav en är usb 2 och en är usb typ-c. En usb 3 till hade varit välkommet.

Trots sin storlek och vikt är det den av de vikbara datorerna som är bekvämast i surfplatteläge, och den går faktiskt att bära runt som surfplatta korta perioder utan att det ska bli obekvämt. Det är dock fortfarande mest ett undantag och går inte att jämföra med en riktig surfplatta.

Yoga 520

Fäller vi upp skärmlocket möts vi av ett stort och väldisponerat tangentbord av hög kvalitet. Det är mycket bra kontroll i musplattan och pekskärmen fungerar klanderfritt. Det enda vi saknar är att vi inte får med någon pekpenna, det säljs istället som ett extra tillbehör. Det är synd det, då dess Wacom-baserade digitaliseringsteknik i skärmen verkar lovande. Yoga 520 har fingeravtrycksläsare och till skillnad från i Acers dator sitter den vid sidan av och är inte inbyggd i musplattan. Det tackar vi för.

Skärmen har ungefär samma ljusstyrka som de flesta i detta test, cirka 250 cd/m2, och samma problem med reflexer i vissa lägen då det är en blank skärmyta. Till en början tycker vi att skärmen har lite för varma färgtoner. Vi kalibrerar därför om den, vilket numera enkelt går att göra i Windows 10. Eter det får vi bra lyster i färgerna och relativt hög kontrast.

Ljudet från högtalarna ger ett spretigt intryck. Det finns någon sorts Dolby-inställningar där det går att växla mellan ljudprofiler, men ingen equaliser-inställning. Som standard är den är inställd i filmläger med aggressiv stereospridning. Växlar vi till musikläget låter det lite bättre, även för film. Men nej, högtalarna är inte datorns starkaste sida.

Yoga 520

Datorn har en Intel Core i5 7200U-processor utan separat grafik. Prestandamässigt landar den precis där vi förväntar oss att den uppsättningen hårdvara ska göra. I gengäld får Lenovo plus i kanten för en blixtsnabb ssd med läshastighet en bra bit över en gigabyte per sekund. Batteritiden är också bra överlag, och kylningen är nästan tyst hela tiden.

Lenovo hör till de som satsat mest på Signature Edition-datorer, men det här är inte en sådan modell. Däremot så verkar renhetstänket ha spritt sig till Lenovos övriga datorer. Vi får prova-på-versioner av McAfee virusskydd och Office, men det är allt som kommer från tredjepartstillverkare. Och appen Lenovo Settings med kompletterande systeminställningar är den enda som syns. Utöver det får vi en app med erbjudanden om att installera fler, och den är enkelt att ignorera om du vill. Det är smart och konsumentvänligt istället för att lasta på med bloatware.

Fakta Lenovo Yoga 520-14 80X800MAMX

Kontakt: www.lenovo.com/se
Processor: Intel Core i5 7200U, 2,5 GHz dual core
Minne: 8 GB ddr4
Grafik: Intel HD Graphics 620
Lagring: 256 GB ssd
Kortläsare: Sd, sdhc, sdxc
Bildskärm: 14 tum blank ips, 1920x1080 bildpunkter, multitouch
Webbkamera: 720p
Anslutningar: Usb 3.0, usb 3.1 typ c gen 1, usb 2.0, hdmi, 3,5 mm headset
Trådlöst: 802.11 a/b/g/n/ac, bluetooth 4.1
Övrigt: Bakbelyst tangentbord, fingeravtrycksläsare
Operativsystem: Windows 10 Home
Storlek: 32,7 x 23,5 x 2 cm
Vikt: 1,74 kg
Pris (september 2017): 8 000 kr
Garanti: 2 år

Mätresultat

Cinebench 11.5, cpu: 3,22 poäng
Cinebench 11.5, grafik: 28,87 fps
Disk, läsning: 1466,5 MB/s
Disk, sökning: < 0,1 ms
Batteritid, hög belastning: 2h 55min
Batteritid, låg belastning: 10h 50min

plus

Stabil och välbyggd
Bra batteritid
Snabb ssd

minus

Hög vikt
Halvdana högtalare

Betyg 4 av 5