Äkta platta och minimal dator

Alternativet till en 2-i-1 med vändbar skärm är en surfplatta som även har möjlighet att fungera precis som en laptop tack vare tangentbordsdocka med gångjärn. Plattor i Surface-stil med tangentbord som går att sätta dit och stöd baktill börjar bli vanligare, men de tycker vi inte är lika praktiska som en riktig laptop-lösning. Till detta test fick vi bara tag på en: Lenovo Miix 320.

Det är den enda som vi sett som släppts under året förutom ett par business-modeller som är alldeles för dyra för testet, och en superbillig Acer-platta för bara drygt 2 000 kr och som vi inte fick tag på att testa.

Miix 320 är en 10-tummare med ett slimmat chassi i metall och matt grå plast i underredet till tangentbordsdelen. Den har usb-c-anslutning och mikro hdmi inbyggt i plattan, vilket kompletteras av två stora två stora usb-portar i tangentbordet. Sammanlagt är den alltså nästan lika väl utrustad som de större datorerna i testet. Istället för stor sd-kortläsare har den mikro sd-läsare i en lucka på undersidan.

Miix 320

Det här är en helt annan typ av dator och en helt annan upplevelse. Den är lika tunn, lätt och greppbar som en surfplatta, men i gengäld minimal och lite jobbig som notebook, med trångt och pilligt tangentbord. Vi pratar också ett helt annat prestandaläge. Här sitter en Atom-processor som visserligen är fyrkärnig, men Cherry Trail-arkitekturen är inte alls i närheten av Core. En seg ssd på 64 gb byggd på emmc-teknik gör sitt för att slöa ner det hela. Du kan surfa och köra Office men får räkna med tålamodsprövande lagg lite här och var. Som surfplatta för media fungerar den däremot bra. Att strömma film flyter på fint, och de små högtalarna gör ett klart godkänt jobb.

Skärmen är dock på bara 1280x800 bildpunkter och hur den klarar högupplösta strömmar från till exempel Netflix testar vi inte. Det finns en version av Miix 320 med full hd-upplösning också, men den fick vi inte tag på till testet. Skärmen är ljusstarkare än de andra testdeltagarna, vilket är en fördel om du verkligen ska ha den som surfplatta och använda på språng, men den har också dålig svärta och kalla färgtoner.

I den här storleken och med påtagligt begränsad prestanda får du dock en annan fördel, Miix 320 är dels helt fläktlös och knäpptyst, dels drar den extremt lite ström. Trots att det inte får plats något stort batteri får vi här batteritid på upp emot 15 timmar när vi är sparsamma med processorn och skärmljudsstyrkan.

Miix 320 har färre förinstallerad program än Lenovo Yoga 520. Vi får fortfarande McAfees virusskydd i prova på-version, men åtminstone fullversioner av Microsoft Word Mobile och Excel Mobile istället för 30 dagars Office 365.

Fakta Lenovo Miix 320-10 80XF002MMX

Kontakt: www.lenovo.com/se
Processor: Intel Atom x5-Z8350
Minne: 4 GB ddr3
Grafik: Intel HD Graphics 400
Lagring: 64 GB emmc
Kortläsare: Mikro sd, mikro sdhc, mikro sdxc
Bildskärm: 10,1 tum blank ips, 1280x800 bildpunkter, multitouch
Webbkamera: 5 megapixel bak, 1080p fram
Anslutningar: Usb 3.1 typ c gen 1, mikro hdmi, 3,5 mm headset + 2 st usb 2.0 i tangentbordet
Trådlöst: 802.11 a/b/g/n/ac, bluetooth 4.2
Övrigt: Lös surfplatta
Operativsystem: Windows 10 Home
Storlek: 24,8 x 18,4 x 2 cm
Vikt: 1,05 kg
Pris (september 2017): 3 700 kr
Garanti: 2 år

Mätresultat

Cinebench 11.5, cpu: 1,05 poäng
Cinebench 11.5, grafik: 7,93 fps
Disk, läsning: 90,5 MB/s
Disk, sökning: 0.4 ms
Batteritid, hög belastning: 7h 5min
Batteritid, låg belastning: 15h 30min

plus

Enda vettiga dockningabara plattan just nu
Tunn och lätt
Bra batteritid
Lågt pris

minus

Låga prestanda
Liten, långsam ssd
Lågupplöst skärm
För litet format för bekvämt notebookläge

Betyg 2 av 5