Ett läskigt exempel på Googles övervakning – eller ett coolt dagboksverktyg? Oavsett vad du tycker är Googles tjänst Tidslinje (Timeline) ett intressant exempel på vad man kan göra med telefonens platsinformation.

Missa inte: 11 fascinerande bevis på hur sjukt mycket Google vet om dig

Våra smarta mobiler har som bekant en inbyggd gps som gör att den håller koll på var vi befinner oss. Den här informationen används exempelvis när väderapparna ger oss prognoser eller när vi gör Facebook-uppdateringar. Google sparar även den här historiken, och via Tidslinje kan du se var i världen du har varit.

Tidslinjen är kopplad till Google Kartor (Maps), och du ser alla platser du har besökt som en prick. Genom att klicka på den får du veta när du var där och hur du rörde dig. Det finns också en kalender där du kan se vilka platser du besökte en viss dag. Dessutom finns det en topplista över de platser du tillbringar mest tid i.

Aktivitetsinställningar

Känns hela tanken obehaglig kan du slå av funktionen via Aktivitetsinställningar (Activity Controls). Bläddra ned till Platshistorik för att slå av funktionen eller justera den via Hantera historik. Du kan också ta bort en enskild platsangivelse genom att klicka på de tre punkterna till höger och välja Ta bort. Aktivitetsinställningar är över huvud taget en bra sajt om du vill hålla koll på vilken information du delar.

Föredrar du att använda mobilen hittar du tidslinjen i appen Google Kartor. Klicka på menyknappen högst upp till vänster och välj Din Tidslinje.

Du stänger av funktionen genom att öppna telefonens meny Inställningar. Här väljer du Plats, Google Platshistorik och använder reglaget högst upp.