Vi som kommer ihåg 80- och 90-talet minns att musstyrning var en mer varierad historia än den är i dag. Ett vanligt alternativ till musplattan i bärbara datorn var en styrplupp i mitten av tangentbordet, något som faktiskt fortfarande finns som komplement i många datorer. Och istället för musen vid sidan av fanns styrkulan, en stor boll i en skål som du rullade fram och tillbaka med fingertopparna istället för att dra en mus fram och tillbaka på bordet.

Den var populär bland de som behövde extra precision jämfört med dåtidens möss, till exempel de som jobbade med layout och CAD. Men sedan dess har mössen blivit helt dominerande, speciellt med introduktionen av bättre och bättre optisk teknik.

Logitech MX Ergo
Logitech MX Ergo ser ut som vilken mus som helst. Om det inte vore för bollen som stack ut på ena sidan.

Ergonomin framför allt

Nu tänker Logitech tydligen att styrkulan ska göra comeback, och släpper MX Ergo. Och denna gång är det inte detaljprecision för proffs som är tanken med den, även om den också har ett par funktioner för det. Istället är det ergonomi som står i fokus. En av orsakerna till musarm är upprepade små handleds- och underarmsrörelser, men en styrkula är fast placerad på bordet och du rör inget annat än fingrarna. MX Ergos kula styrs helt och hållet med ena handens tumme.

MX Ergo är en bastant konstruktion som passar stora händer, men den fungerar även bra för användare med mindre händer då det är lätt att vila handen ovanpå musen. Den har ett tydligt högerhandsgrepp, med musknappar och rullhjul på samma plats som alltid. Höger och vänster musknapp och rullhjulet ger oss en distinkt klickkänsla och kvalitetsintryck. Själva chassit är solitt välbyggt och bekvämt. Hela konstruktionen går att luta 20 grader åt sidan om du föredrar det.

Vid en första anblick ser MX Ergo ut som vilken ergonomiskt handformad mus som helst. Om det inte vore för den stora styrkula som sticker ut snett uppåt på sidan av den, där vi vanligen hade vilat tummen och kanske haft ett par extra knappar för fram- och bakåtnavigering.

Logitech MX Ergo
Greppet är riktigt bekvämt, även om vi inte håller med om placeringen av alla knapparna. Lyckligtvis går det att byta plats på dess funktioner.

Dessa har vi fortfarande, men de sitter här bredvid vänster musknapp. Strax intill kulan har vi en specialknapp som är till för att växla mellan normalläge och ett läge med låg utväxling – så att du kan jobba med pixelprecision. Vi är inte helt förtjusta i placeringen av den med tanke på att vi måste vi släppa musstyrningen och klicka med tummen varje gång vi vill växla läge.

Detaljer med lägre kvalitet

Styrkulan är av nödvändighet blank, vilket gör att den lätt blir svettig och dessutom är mottaglig för fingeravtryck, men den går också lätt att plocka ut och rengöra. Växlingsknappen och knapparna för fram- och tillbakafunktion håller inte lika hög klass som de vanliga musknapparna. De är stumma och ger ett plastigt intryck.

Att jobba med styrkula är en utmaning om du inte är van vid det sedan tidigare. Vi finner det rätt så knepigt att få till raka pekarrörelser och hamnar konstant lite över eller under målet. Det är extra jobbigt när vi försöker sådant som att markera text. Efter ett par tre dagar med styrkula istället för mus går det bättre, men inlärningskurvan är frustrerande hög.

Logitech MX Ergo
Hela chassit kan vinklas 20 grader åt sidan om du föredrar att ha styrkular riktad mer rakt uppåt. 

Kulan och dess upphängning känns också lite onödigt skramlig. Vi väntar oss att den ska glida knäpptyst i sitt hål, men det känns och låter som att släpa en plastbit på en skrovlig bordsyta. Rent tekniskt gör den ett utmärkt jobb och precisionen är så bra den kan bli, men känslan av kvalitet förtas lite.

Massor av valmöjlighet och smart extrafunktion

Rullhjulet har även klickfunktion vid lutning åt höger och vänster, vilket ger oss totalt åtta funktionsknappar, och de kan alla programmeras om och byta funktion med varandra i programmet Logitech Options. Att vi inte gillar placeringen av växlingsknappen gör med andra ord inte så mycket – vi kan enkelt flytta den. I programmet kan vi också göra en del enklare inställningar för känslighet och pekarkontroll, och det går att spara alla inställningar som profiler som aktiveras om du öppnar ett specifikt program.

Logitech Options
Logitech Options ger dig gott om inställningsmöjligheter. Inte bara för MX Ergo, utan också för en hel hög andra Logitech-möss och tangentbord.

Logitech Options har också en annan smart funktion kallad Flow. Om två datorer har MX Ergo (eller en annan av Logitechs möss som stödjer samma funktion) parkopplad och Logitech Options installerat, samt finns på samma nätverk, kan du ställa in så du får samma upplevelse som om du hade dubbla skärmar till en dator. För musen till sidan av skärmen på ena datorn och den kopplar automatiskt upp sig till nästa dator. Inte nog med det, Logitech Options-programmen på datorerna pratar med varandra och låter dig skicka utklippsdata mellan varandra. Du kan med andra ord göra ett urklipp på en dator och klistra in på den andra.

Bra valOmdöme

Logitech RX Ergo kostar en dryg tusenlapp, och för det får man en funktionsrik och mestadels välbyggd enhet som sätter handens hälsa i första rummet. Det finns dock en risk för att du aldrig lär dig använda den och blir mer frustrerad och spänd i ditt jobb framför datorn än hjälpt av dess ergonomiska fördelar. Trots för det mesta högklassig konstruktion så har MX Ergo ett par missar i bekvämlighet och kvalitetskänsla. Utan dem hade det blivit ännu ett snäpp högre betyg.

Fakta Logitech MX Ergo

Tillverkare: Logitech
Funktion: Musstyrning
Styrteknik: Styrkula med optisk sensor
Upplösning: 440 dpi
Uppkoppling: Bluetooth, upp till 2 mottagare
Anslutningar: Micro usb för batteriladdning
Antal styrknappar: 8
Systemkrav: Windows 7/8/10, Macos 10.12 eller senare
Batteritid: Upp till 4 månader
Storlek: 13,3 x 10 × 5,2 cm
Vikt: 164 gram
Övrigt: Bluetooth-mottagare på usb
Pris: 1 100 kr

plus

Bra lösning för dig med risk för musarm
Utmärkt bekvämt grepp
Många sätt att anpassa och ställa in
Smarta Flow-funktionen

minus

Tålamodsprövande inlärningskurva
Enstaka små missar i byggkvalitén
Priset

Betyg 4 av 5