Windows 10 Mobile

Det ser mer och mer ut som att mobilmarknaden är ett duopol som delas av Apples IOS och Googles Android. Färre och färre tillverkare har tagit fram modeller med Microsofts Windows 10 Mobile, Samsungs Tizen har det inte blivit mycket av, och Blackberry gav upp och bytte till Android.

Martin Appel: Microsofts dödsdom mot Windows i mobilen

Joe Belfiore, tidigare chef för utvecklingen av Windows Mobile, skrev igår på Twitter att nya funktioner ”inte är en prioritet” längre och att det från och med nu enbart kommer släppas säkerhetsuppdateringar och buggfixar för systemet.

Orsaken är lika enkel som den är svårlöst: Microsoft har inte lyckats förmå utvecklare att ta fram Windows Mobile-versioner av sina appar och spel. Få användare vill befatta sig med en mobil som inte har apparna de är vana vid, och eftersom så få använder systemet ser utvecklarna ingen poäng med att börja utveckla för det. Ett klassiskt moment 22 som det blir allt svårare att bryta.

Som ett tydligt tecken på hur lite förtroende Microsoft själva har för det snabbt tynande systemet erkänner Belfiore att han själv har bytt till Android för den större valfriheten både i hårdvara och appar.