Nu lanseras Biblio, en app som gör det lättare att låna ljudböcker på biblioteken.

Det har tidigare gått att lyssna på böcker via flera biblioteks sajter, men med Biblio är det alltså möjligt att låna böcker till en app och lyssna när man vill – både online och offline.

Förutsättningen för att du ska kunna lyssna är att du har ett bibliotekskort hos något av de anslutna biblioteken. De finns i hela Sverige och Finland, men problemet är att alla bibliotek inte erbjuder den här tjänsten. Vill du kunna lyssna måste du med andra ord skaffa ett lånekort hos rätt bibliotek.

Så här kommer du igång med tjänsten.

1. Installera appen Biblio via Google Play eller App Store. Den är helt gratis.

Biblio

2. Första gången du öppnar appen får du välja bibliotek och ange ditt lånekortsnummer och din pin-kod. Har du inte någon sådan får du den från ditt bibliotek.

3. För att leta upp en ljudbok klickar du på menyknappen till vänster, väljer Sök och fyller i titeln eller namnet på författaren. Du kan också välja Kategorier för att leta efter en viss typ av böcker eller för att titta på topplistan.

Biblio

4. När du har hittat en bok kan du öppna den och läsa beskrivningen. Gillar du det du ser klickar du på Låna, väntar en stund och klickar sedan på Spela. Nu startar uppspelning, och kan förstås pausa eller spola framåt och bakåt. Du kan också spara bokmärken eller sätta igång en insomningstimer som gör att uppspelningen stängs av efter 5-60 minuter.

Läs mer om tjänsten här!