Den nederländska myndigheten Autoriteit Persoongegevens riktar skarp kritik mot Microsoft rörande integritetsaspekterna i Windows 10.

Microsoft samlar in stora mängder data från användarna, däribland alla besökta sidor i webbläsaren Edge, vilka program som har installerats och hur ofta de används. Företaget håller dessutom koll på exakt hur många sekunder du använder tillbehör som möss, tangentbord, styrplattor, pekpennor och pekskärmar.

Läs mer: 20 knep som hjälper dig stoppa spioneriet i Windows 10

– På grund av Microsofts tillvägagångssätt saknar användare kontroll över datan. De är inte informerade om vilka data som används för vilket ändamål, inte heller att personliga annonser och rekommendationer baseras på dessa uppgifter, skriver Autoriteit Persoongegevens i ett pressmeddelande.

Microsoft har å sin sida svarat på anklagelserna på sin nederländska blogg Pulse. Företaget påpekar att man har genomfört åtskilliga förbättringar i Windows 10 på sistone och att ännu fler kommer i nästa veckas stora uppdatering. Därmed anser man inte att man bryter mot landets integritetslagar.