Instagram och Facebook i all ära, men ibland kan det finas ett visst värde i ett gammalt hederligt foto på papper. Men då måste det finnas smidiga sätt att få dem från mobilen till en schysst fotoskrivare. Just detta är något som tillverkarna har jobbar hårt på den senaste tiden och det börjar så sakta dyka upp riktigt bra lösningar.

HP Envy Photo 7830 är en ny multifunktionsbläckstråleskrivare som det går att ansluta till på en mängd olika sätt. Utöver de traditionella sätten (usb, ethternet och kablar) har den wifi – och du kan också plugga in usb-pinne eller minneskort och skriva ut från eller scanna till dessa.

HP Envy Photo 7830
HP:s Envy-skrivare var en gång i tiden mer inriktade på prydlig design än praktisk användning. Den här modellen är dock mer vardaglig i utseendet och behändig att hantera.

Mobil, melj, moln, med mera
HP listar också BLE (Bluetooth Low Energy) som trådlös anslutningsmetod, men det verkar bara användas för att identifiera skrivaren vid installation, vi kan inte parkoppla normalt till den från de mobiler vi testade med. Och är det tänkt att fungera så får vi ingen vidare vägledning om hur det ska gå till. Eftersom HP Envy Photo 7830 också stödjer widi (Wifi Direct) och ett flertal andra metoder som gör det enkelt att både installera skrivaren och använda den med bara en mobil, är bluetooth inget vi saknar.

Du kan till exempel använda HP:s egna e-printfunktion där du skickar din pdf eller bild till en tillfällig mejladress och få den direkt utskriven. Är du inloggad på samma nätverk som skrivaren är HP:s app HP Smart och mobila utskriftstjänst riktigt bra. Med den kan du dela filer till en utskriftsfunktion som på datorn från valfri app.

Missa inte: Stort jämförande test: Multiskrivare med färglaser

HMed hjälp av HP Smart administrerar du också skrivaren från mobilen. Här finns dessutom ett gäng andra smarta funktioner, som att skriva ut bilder från ditt Facebookflöde eller fota och räta upp dokument så att de ser inscannade ut. Varför du skulle vilja göra det när du här har en riktig scanner är dock en bra fråga.

HP Envy Photo 7830 stödjer också Apple Airprint och utskriftstjänsten Mopria, men inte Google Cloud Print. För Android är därför HP:s egna tjänster bästa valet.

HP Envy Photo 7830
HP Envy Photo 7830 har ett behändigt pappersmagasin med separat fack för en bunt fotopapper. Bägge är lätta att ladda.

Praktiskt bygge, jobbig skärm
HP Envy Photo 7830 är inte lika läckert designad som en del äldre modeller av skrivare i Envy-serien. De var lyxigt snygga men inte alltid så smart utformade. Här är det raka motsatsen, Envy Photo 7830 har ett oinspirerande plastigt yttre och en anonym form, men har enkelt grepp för kopiatorlucka, välbyggt pappersmagasin med separat matare för fotopapper, och arkmatare för scannern. Framtill fälls en extra lucka ut automatiskt vid utskrift för att rymma utmatade papper. Vi lyckas dock aldrig klura ut om den går att fälla in igen, att bara trycka in den fungerar inte, och manualen är knapphändig.

Manualen behöver man dock knappast, då det mesta med skrivaren är logiskt. Via en pekskärm på skrivaren finns en inbyggd användarguide för flertalet moment, men vi undviker den helst så mycket som möjligt, då själva pekfunktionen i den är extremt seg och responsen både är laggig och opålitlig. Det innebär att det kan bli frustrerande om du vill scanna eller kopiera, vilket måste skötas från skärmen. För allt i inställningsväg föredrar vi istället att sköta det behändigt från en mobil.

HP Envy Photo 7830
Snygg att skåda. Jobbig att använda.

Bäst på papper och i lagom mängd
HP Envy Photo 7830 använder bara två stycken bläckpatroner: en för cyan, magenta och gult, och en för svart. Det är lite bedrägligt för utskriftsekonomin, då det innebär att vi i värsta fall behöver byta ut en av färgerna innan den är slut, men å andra sidan är det mer praktiskt än att behöva pilla med många småpatroner.

För vanliga kontorsutskrifter är den inte direkt billig, men vi har sett värre. Utskrifter kostar ungefär dubbelt så mycket för svartvitt som de färglaserskrivare i samma prisklass som vi nyligen testade, men matchar dem på ett ungefär när det kommer till fyrfärg. Å andra sidan är det här inte en skrivare för dig som ska skriva ut massor av dokument dagarna i ända, så några kronor hit och dit per månad kanske inte är avgörande.

Som traditionell multiskrivare till hemmakontoret är HP Envy Photo 7830, så länge du bara skriver ut lite då och då. Den är inte direkt enormt snabb, men duger för vardagsbruk. Pappersutskrifter har fin kontrast och skarphet, och även bildelement i dokument ser bra ut. Möjligen är färgmättnaden på dem lite låg och drar åt varma toner, men det är att vara väl petig. Utskrifter dras inte den typ av kladdighet som en del bläckstråleskrivare lider av, utan med HP:s snabbtorkande bläck så får du ut dokument redo att buntas ihop omedelbart.

HP Envy Photo 7830
Två bläckpatroner, en för svartvit och en för färg.

Foton är däremot inte riktigt dess starka sida. Bilder blir skarpa, men drar lite på varma toner och kontrasten är tyngre än digitala originalet. Kvaliteten är inte i klass med dedikerade fotoskrivare med större färgpalett i bläckpatronerna, men lite över medel bland multiskrivare. Vi har sett bättre resultat, men också mycket sämre.

Omdöme

Någon avundsjuka lär inte Envy Photo 7830 orsaka. Varken dess anonymt svarta och lite plastiga yttre eller de utskrifter den matar ut. De varierar i kvalitet från väl godkända foton, till stabilt bra kontorsutskrifter, men gör inget som direkt överraskar oss. Vill du ha en modern och praktisk skrivare för sporadisk användning i hemmet, med många alternativ för anslutning och utskrift, speciellt för mobilen, är den ett tryggt val. Om än rätt så dyr.

HP Smart
HP:s app och utskriftsdrivrutiner för Android och IOS för till de bättre i branschen.

Fakta HP Envy Photo 7830

Tillverkare: HP
Funktion: Multiskrivare
Minne: 256 MB
Display: 2,65 tum pekskärm
Kommunikation: Ethernet (rj-45), usb 2.0-klient, usb 2.0-värd, 802.11b/g/n, bluetooth LE, sd-kortläsare, fax (rj-11)
Menyspråk: Svenska, engelska m.fl.
Max upplösning, skrivare: 1200x1200 dpi svartvit, 4800x1200 dpi färgfoto.
Max upplösning, scanner: 1200 dpi
Pappersformat: upp till A4/Legal.
Magasin, utskrift: 125 ark + 15 fotopapper.
Dokumentmatare, scanner: 35 ark.
Dubbelsidig utskrift: Ja.
Dubbelsidig scanning: Nej.
Stöd för Airprint/Google Cloud Print: Ja/Nej (kör HP Eprint istället).
Fax: Ja.
Storlek: 45,4 x 41 x 19,3 cm.
Vikt: 7,6 kg.
Utskriftskostnad per sida, färg*: 0,53 kr
Utskriftskostnad per sida, svartvit*: 1,39 kr
Pris: 2 600 kr

*Bästa pris på kompatibla HP-original bläckpatroner, beräknat på 5% täckning för svartvitt, 20% för fyrfärg


Mätresultat

Utskriftshastighet, A4 svartvit: ca 19 sek första utskrift, sedan 6 sek/sida
Utskriftshastighet, A4 färg: ca 26 sek första utskrift, sedan 12 sek/sida
Utskriftshastighet, 15x15cm foto (från mobil): 1min 17sek

plus

Lätt att installera och sköta
Utmärkt mobilt gränssnitt och funktioner
Snygga pappersutskrifter
Många anslutningsalternativ

minus

Jobbig pekskärm
Inte så bra på foton som vi hoppats
Ingen dubbelsidig dokumentläsare
Jämförelsevis dyr

Betyg 3 av 5

HP Envy Photo 7830 Pris vid test: 2546 kr.

Bästa pris just nu: 1399 kr