Trots biometrisk identifiering som Windows Hello, Touch ID eller Face ID är lösenord fortfarande den vanligaste metoden att logga in på olika tjänster.

Tvåfaktorsautentisering (även kallad flerfaktorsautentisering eller tvåstegsverifiering) är en extra inloggningskod, något som ska göra det betydligt svårare för obehöriga att logga in på dina konton.

Grundproblemet är att ett enda lösenord helt enkelt inte räcker till. Om någon listar ut ditt lösenord eller om någon hackare attackerar databasen där ditt lösenord lagras kan det ställa till med en hel del problem för dig.

Säkerhet
Foto: ThinkstockDet är vanligt att hackare kommer åt lösenord genom att attackera databaser.

Med tvåfaktorsautentisering krävs en andra kod, vanligtvis sex tecken lång och genererad av en app, innan du får tillgång till ditt konto. På så sätt kan hackaren inte komma åt ditt konto även om hen har ditt lösenord.

Väljer du att få dina koder via sms finns det en risk att de kan snappas upp av någon på vägen, så det allra bästa är att använda sig av en mjuk- eller hårdvarubaserad lösning. Det finns en standard för tvåfaktorsautentisering som de flesta appar använder sig av, däribland alla vi tipsar om i den här artikeln.

Tvåfaktorsautentisering är en bra metod för att skydda sina konton. Det kan tyckas onödigt att ange den extra koden, men oftast behöver du bara göra det en gång per enhet eller en gång i månaden. Det är ett rimligt pris att betala för att hindra obehöriga att komma åt dina uppgifter.

Google Authenticator

Google Authenticator är en gratis app för tvåfaktorsautentisering som finns tillgänglig för både Android och IOS. Det är inte särskilt svårt att använda appen, något som gör den till ett av de mest populära alternativen i dagsläget.

Du börjar med att ange vilka tjänster som du vill aktivera tvåfaktorsautentisering på, till exempel Facebook, Gmail eller Dropbox. Sedan ombeds du att läsa av en qr-kod med hjälp av appen, när det väl är gjort börjar Authenticator generera koder.

Google Authenticator
Google Authenticator

Använder du dig av Android kan det krävas att du laddar ner en separat app för att läsa av qr-koden.

Något övre tak för hur många tjänster som du får lägga in i Google Authenticator finns inte, med andra ord kan du använda appen till de flesta av dina konton.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning