Här i Sverige har vi på senare år varit svältfödda på Google-produkter. Varken förra årets Pixel-telefon eller årets Pixel 2 har släppts här, inte heller surfplattan Pixel C eller Chromebooken Pixel Book. Smarta hemmet-prylarna Google Home och Nest, vr-headsetet Daydream och till och med superenkla Google Cardboard går inte heller att köpa i Googles svenska butik, även om Nest-produkter faktiskt finns i svenska butiker.

Men alldeles nyligen damp helt oannonserat en ny Google-produkt ner i svenska varianten av Google Store, nämligen Google Wifi – deras egna router med mesh-konfiguration. Vi fick tag på ett exemplar några dagar i förväg och har testat.

Minimalistiska dosor med samma funktion

Mesh-wifi innebär alltså att du har ett nätverk av wifi-extenders som alla pratar med varandra. Datan tar sedan automatiskt snabbaste vägen mellan dem för att nå från routern till dig. Det är ett smart sätt att få bra wifi-täckning i hela huset, istället för att satsa allt på en överdimensionerad router i mitten.

Google Wifi är ett mesh-system i samma stil som Linksys Velop, Netgear Orbi, Asus Lyra och TP-link Deco. Faktum är att det egentligen är föregångaren till dessa, och var en av de allra tidigaste mesh-systemen för konsumenter i bland annat USA, innan de traditionella routertillverkarna släppte sina. Det är en avskalad liten router med förenklad konfiguration och främst tänkt att styras med en mobilapp.

Google Wifi
Google Wifi lyser med ett blått sken när den väntar på att bli installerad. Sedan växlar den till vitt. Stör du dig på att det lyser går det att ställa in ljusstyrkan eller släcka dioderna helt.

Basstationen och alla andra noder du kopplar in – de säljs vanligen i trepack – är tekniskt sett identiska. Den du ansluter med nätverkskabel till ditt bredband blir routern, och de övriga blir sedan automatiskt mesh-noder. Googles variant är en snygg och avskalad enhet, en rund, vit cylinder som är tio och en halv centimeter i diameter och knappt sju centimeter hög. Runt om löper en list som, lyser, blinkar eller pulserar i olika färger för att indikera status. Blå betyder att den är redo att konfigureras medan vit innebär att den är uppkopplad och allt är som det ska.

Stabil uppkoppling och fejkat fast nät

Varje enhet har två gigabit ethernet-portar. I första enheten används en port för att ansluta till bredbandet, och i de andra kan portarna användas för att ansluta prylar som inte har wifi, exempelvis en nas eller en skrivare.

Google Wifi säljs liksom flera av konkurrenterna vanligen i pack om tre enheter. Det går också att köpa en enskild enhet om du bara ska ha wifi för en liten lägenhet eller för att bygga ut ditt befintliga för extra täckning. Inbyggt i den kompakta dosan finns fyra wifi-antenner, som precis som de flesta modernare wifi-åtkomstpunkter använder sig av beamforming för bästa möjliga signal till andra enheter och klienter. Räckvidden för en dosa är lite knappt tio meter och en eller kanske två innerväggar, innan det är dags att placera en extender. Helt i klass med övriga liknande produkter vi har testat.

En viktig funktion i ett mesh-system är överlämning mellan noderna, så att du kan gå från rum till rum utan att få lagg eller andra problem. På den punkten tycker vi att Google Wifi sköter sig utmärkt.

Google Wifi
På undersidan hitter vi en stadig gummifot, usb c-uttag för eladaptern och två gigabit-nätverksportar. Någon usb som många andra routrar har för att till exempel kunna ansluta skrivare eller hårddisk finns däremot inte.

Begränsad kapacitet och delad kanal

Google Wifi hör till de billigaste mesh-paketen med ett pris på 3 690 för ett tre-pack, där de flesta konkurrenter ligger på omkring 4 000 kronor, och strax över. Men så får vi här också ett wifi med lite lägre maxkapacitet. Google Wifi är ett ac1200-system. Det innebär att alla prylar du ansluter tillsammans delar på ungefär 1,2 gigabit per sekund. För enskilda enheter är maxhastigheten alltid lägre än så, och i ett hastighetstest mellan två datorer, fast anslutna till en varsin Google Wifi-enhet med stark signal emellan, kommer vi upp i knappt en halv gigabit. Det är i klass med de flesta liknande routrar.

Med andra ord kan du ansluta två till tre prylar och få ungefär den hastigheten på alla samtidigt. Då är istället flaskhalsen hur snabb din bredbandsuppkoppling är. Men så höga krav på bandbredd är det väldigt få prylar som har – egentligen bara för ren filöverföring till och från datorer och nasar eller tunga nerladdningsarbeten. Ska du till exempel strömma film så klarar du dig på under 50 megabit. Netflix rekommenderar 25 megabits uppkoppling för att strömma film i 4k, till exempel.

En del bandbredd i nätet går ddock bort för kommunikationen mellan noderna. Data ska inte bara skickas till dig, de ska skickas från routern till närmsta nod, och sedan till dig. Google Wifi är ett dual band-system, där både du och noderna delar på samma 5 GHz-frekvens för snabb dataöverföring. Här har några av de dyrare alternativen istället trippelband med dubbla 5 GHz-kanaler, varav en är helt avsatt för systemets interna kommunikation.

Är det och den lite blygsammare totala bandbredden en stor nackdel? Det beror på vilken sorts användare du och familjen är. För att koppla upp och på normalt sätt använda ett gäng mobiler, ett par tre datorer, en smart-tv och diverse annat smått och gott räcker det gott och väl.

Google Wifi app
Installationen är nästen helt automatisk och supenekel att följa i appen. Mögligen är det lite väl enkelt. Vi hade uppskattat tips om bra placering av noderna, till exempel.

Allt i appen

Den stora styrkan med Google Wifi är dess användarvänlighet. Du installerar och konfigurerar routern och de extra noderna helt och hållet via appen. Den finns att ladda ner från Google Play och IOS App Store. Det innebär att du alltså måste ha en Android-lur eller Iphone (eller en surfplatta) för att kunna köra Google Wifi.

Installationen är en superenkel steg för steg-guide, där det mest avancerade du själv behöver göra är att scanna in en qr-kod på routerns undersida (eller manuellt skriva in en kod som står där) samt välja ett egen namn och lösenord till nätverket. Allt annat sker per automatik och tar max ett par minuter. Enheterna hittas med hjälp av inbyggd bluetooh, så du behöver inte ens leta upp dem.

Vi har dock lite svårt att se om de platser vi placerar ut mesh-noderna är bra för täckningen och prestandan. För Google Wifi kan du testa signalstyrkan mellan enheterna i appen i efterhand och sedan flytta dem om det behövs, men det hade varit en rejäl fördel att kunna göra det direkt vid installation.

Google Wifi app
Huvudgränssnittet i appen består av tre flikar, ett händelseflöde, en översikt över nätverket, och en sida med systeminställning och tjänster som föräldrakontroll och IFTTT-kontroll.

Enkel som router, bra för smarta hemmet

Som router är Google Wifi sedan en enkel historia. Du kan inte göra särskilt mycket när det kommer till avancerade detaljinställningar. Du har en säkerhetsnivå, wpa2 och inget annat. Det går också att öppna upp portar och reservera fast ip-nummer till enskilda anslutna prylar som behöver det, och du kan slå av och på upnp pch ipv6. Här kan du också välja att prioritera en enhet som får gräddfil i nätverket, vilke kan vara smart om du till exempel vill strömma högupplöst film på tv:n och samtidigt undvika lagg för att någon kör igång en tung nerladdning på datorn.

Här finns en enkel och lättanvänd föräldrakontroll som fungerar per ansluten enhet som låter dig som administratör schemalägga surftid och manuellt pausa internetåtkomsten per pryl. Något vanligt webbfilter som du kan kontrollera på egen hand finns inte, men du kan aktivera Google Safe Search. Du kan också konfigurera ett gästnätverk med eget nätverksnamn. Slutligen har Google Wifi inbyggt stöd för smarta hemmet-prylar. Du kan ansluta Phiilips Hue-lampor, samt alla tillbehör som har stöd för IFTTT och kontrollera dem direkt från Google Wifi-appen.

Bra valOmdöme

Google Wifi må vara pionjär på mesh-wifi för konsumenter internationellt, men här i Sverige är företaget en uppstickare som ska slå sig in bland etablerade produkter. Hårdvaran håller god klass och prismässigt får vi den kapacitet i wifi-nätverket vi betalar för. Men konkurrensen är hård. TP-link Deco M5 är i samma prestandaklass och faktiskt lite billigare, och med senaste uppdateringen stödjer även den IFTTT. Den lite dyrare Asus Lyra har även den kommit i en ac1300-version i samma prisklass. Google Wifi är ett bra val om du vill ha mesh där hemma med så lite krångel som möjligt. 

Fakta Google Wifi

Tillverkare: Google
Funktion: Router och wifi mesh
Trådlösa protokoll: 802.11a/b/g/n/ac (ac1200), bluetooth smart setup
Frekvensband: 2,4 GHz + 5GHz
Antenner: 4 st interna (plus 1 för bluetooth)
Anslutningar: 2 st gigabit lan/wan
Trådlös säkerhet: Wpa2, wps
Användargränssnitt: App (Android 5.0, Ios 8.0 eller senare)
Prestanda, första enhet*: 440,3 Mbit/s.
Räckvidd per enhet**: 9 meter.
Storlek (per enhet): 10,5 x 10,5 x 6,9 cm
Vikt (per enhet): 327 gram
Pris: 3 690 kr (3-pack)

* Mätt på 3 meters avstånd i samma rum.
** Längsta avstånd, inklusive en tunn innervägg, där det behövdes en ny extender.

plus

Snygga små enheter.
God räckvidd och stabila prestanda.
Mycket lätt att installera och sköta.
Hue- och IFTTT-stöd.

minus

Begränsad kapacitet.
Få möjligheter till detaljinställningar.
Kan vara svårt att få till optimal placering av noder.

Betyg 4 av 5