Testad produkt: Microsoft Surface Book 2
Pris: 34 490 kronor hos CDON.
Läs mer: microsoft.com/sv-se

För nästan exakt ett år sedan testade vi Microsoft Surface Book med Performance Base – Microsofts kombinerade surfplatta och laptop med riktig tangentbordsdocka som dessutom ger den kraftfullt grafikkort. Nu är det dags för uppföljaren, som helt enkelt fått namnet Surface Book 2. Den finns i två varianter, med 13 respektive 15 tums skärm, varav vi testat den större.

13-tummaren finns även med vanligt tangentbord utan inbyggd grafikkort, medan 15-tummare enbart säljs med maxade prestanda, Intel Core i7-processor i åttonde generationen och tung Geforce GTX 1060-grafik. Det är i klass med utpräglade gaming-laptops, i alla fall mer slimmade modeller. De val som finns att göra för 15-tumsmodellen är storlek på ssd, 512 MB eller 1 TB. Vår har 512 GB.

Pris: Kostar skjortan

Surfacedatorer är inte direkt billiga och för detta lilla monster får du betala nästan 35 000 kronor. Så vad för du för det? En superstramt designad dator med höga prestanda och som trots stort format faktiskt fungerar förvånansvärt bra som surfplatta när vi kopplar loss den. Då byter den över till intern Intel-grafik, men behåller för övrigt samma goda prestanda.

Microaoft Suface Pro 2
Microsoft Suface Pro 2 har en onekligen elegant stil

Faktum är att om du har program igång som använder Nvidiagrafiken låter inte Surface Pro 2 dig docka ur. Skärmen sitter fast med magnetlås som sitter som berget till dess att systemet bestämmer sig för att lossa plattan. Plattan är tunn och tack vare magnesiumchassi förvånansvärt lätt – med dess vassa kanter är ett klart minus för komforten.

Det känns inte helt genomtänkt. Samma sak kan sägas om tangentbordsdockan, och speciellt den säregna gångjärnslösningen som ger den en helt unik stil, men som också gör att datorn inte kan stängas på ett normalt sätt.

Otydligt tangentbord

Bäst är Surface Book 2 tveklöst när den sitter i sin stabila tangentbordsdocka. Plattan själv har obefintligt med externa anslutningar, endast ett hörlursuttag och själva dockningsporten, i vilken man också kan plugga in batteriladdaren. Usb-portar, extern skärm (displayport via en usb-c-port) och minneskortläsare sitter alla i basen.

Inte heller där är de jättemånga, men täcker i alla fall grundbehoven. Med tanke på priset känns det dock lite snålt. Det ser ut som om det utan problem skulle fått plats några till, och även thunderbolt 3, vilket Microsoft fortfarande envisas med att låtsas att pc-världen inte är redo för.

Microaoft Suface Pro 2
Det är ungefär samma uppsättning portar som i tidigare modell. En eller ett par tillhade vi inte tackat nej till. Kanske även en i själva plattan.

Tangentbordet är väldisponerat och välbyggt, men dess bakbelysning lämnar en del att önska. Belysningen har ojämn styrka som gör att tecken blir svårlästa när vi slår på den. Musplatta och likaså pekkontroll i skärmen fungerar bägge klanderfritt.

Skärm: Ljusstark men inte så färgrik

Surface Book 2 har precis som föregångarna en högupplöst bildskärm i 3:2-format med en extra ljusstark ips-panel på upp till 460 cd/m2. Upplösningen är också hög, 3 240 x 2 160 bildpunkter, vilket gör det nästan omöjligt att urskilja enskilda pixlar ens på nära håll. Däremot har Surface Book 2 inte så bra färgomfång som vi sett i en del Surface-produkter tidigare, den matchar ungefär srgb, men kommer bara upp i 60 procent av Adobe rgb-standarden. Det är synd, då vi kan tänka oss Surface Book som en utmärkt dator för till exempel fotografer och illustratörer.

För den har definitivt prestanda för krävande kreativt jobb, både separat utan grafikkortet i basen, och inte minst i dockat läge. Med sin åttakärniga men strömsnåla Intel Core i7 8650U presterar den i många lägen i klass med en riktig mobil tungviktare från förra året.

Men för att ha Kaby Lake Refresh-processor underpresterar den faktiskt något jämfört med många andra nya Windows-laptops. I gengäld verkar den vara helt eller nästan helt passivt kyld. Baksidan blir lte varm, men några fläktar hör vi aldrig av ens när vi hårdkör processorn. Ddr3-minnen istället för snabbare ddr4 drar också ner prestanda en aning. Däremot har Surface Book 2 en utmärkt snabb ssd.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning