”Om du inte betalar 4 500 kronor inom 14 dagar drar vi dig till domstol”.

Det här är budskapet i det brev som tusentals svenskar har fått från den danska advokatfirman Njord Law Firm. Brevet går till personer som misstänks ha piratkopierat filmen Cell via Pirate Bay och Popcorn Time, men i stället för en rättsprocess ger advokatfirman dem ett erbjudande om att köpa sig fria.

Låt oss kalla saker vid deras rätta namn. Det som Njord Law Firm skickar ut är inget annat än ett utpressningsbrev. Den som vägrar betala hotas med den offentliga förnedring som en rättegång innebär – i kombination med dryga böter.

Det upprörande är att Njord Law Firm inte har några bevis för vem det är som har piratkopierat. Deras enda bevis är nämligen en så kallad ip-adress. Det här är din internetuppkopplings ”personnummer”, och när du surfar är den fullt synlig. Via internetoperatörerna har Njord Law Firm fått vet vem som äger det internetabonnemang som är kopplat till en viss ip-adress, men inte vem som gjorde brottet.

Deras brev kan med andra ord gå till den som hyr ut sin bostad via Airbnb, till föräldrar som öppnar nätverket för barnens kompisar eller till den som äger ett kafé med fritt wifi. Och ett ännu större problem är att det går till den som har glömt att lösenordskydda sin trådlösa router. Är nätverket öppen kan vem som helst använda det, och den verkliga brottslingen kan lika gärna vara en granne eller någon som passerat på gatan.

Naturligtvis kan man säga att människor som gör det här är slarviga. Men slarv förvandlar inte en människa till en brottsling. Och de som slarvar är ofta användare med låg it-kunskap. De som får brevet från Njord Law Firm kan med andra ord vara oskyldiga pensionärer och föräldrar.

Skulle fallet gå till domstol är det inte säkert att de skulle fällas, och det är det som är så genialt med upplägget. Den som inte kan något om teknik lär välja att betala några tusenlappar för att slippa bli dragen inför rätta.

De riktiga brottslingarna klarar sig däremot. Det är nämligen lätt att dölja sin ip-adress med hjälp av en så kallad vpn-tjänst. Det här är något som alla mer avancerade pirater givetvis känner till, och de har därför valt att skydda sig.

Jag har i många krönikor understrukit att piratkopiering är helt oacceptabelt. Om vi ska få film och musik av hög kvalitet måste vi alla betala för oss. Så enkelt är det. Jag har inte heller några invändningar mot att man sätter dit de verkliga piraterna, och att man sätter dit dem hårt. Men det Njord Law Firm gör är precis tvärtom.

Att det finns företag som på det här sättet lurar okunniga människor att betala är inte förvånande, och vi ser gott om exempel på skrupelfria aktörer som skickar ut bluffakturor. Njord Law Firm befinner sig på samma moraliska sumpmark och så länge pengarna strömmar in lär få saker få dem att ändra sig.

Men vi måste komma ihåg att deras uppdragsgivare faktiskt är filmbolagen, och det är också de som kan stoppa verksamheten. Förra året försökte den nordiska filmdistributören Scanbox lansera Spridningskollen, med exakt samma affärsidé. Efter konsumenternas protester drogs den tjänsten tillbaka, utan att ett enda utpressningsbrev hade skickats ut.

Nu hoppas jag att övriga svenska distributörer och filmbolag ska vara lika kloka som Scanbox. Att samarbeta med utpressare är inte rätt sätt att komma tillrätta med piratkopieringen.