Ju mer vi lever våra liv digitalt, desto viktigare blir det att ha pålitliga säkerhetskopior av våra viktiga filer. Mycket av det vi har på datorn är oersättligt eller skulle kosta mycket tid och pengar att återskapa utan en backup om hårddisken går sönder eller datan på annat sätt förloras.

Faktum är att alla hårddiskar och ssd:er någon gång slutar fungera och det är bara en fråga om hur länge de håller. Du kan ofta få en varning när en disk håller på att bli dålig, men det är inget du ska lita på. Data kan dessutom förloras på så många andra sätt: stöld, skadeprogram, brand, översvämning och rena misstag är bara några av farorna.

Extra trygghet

Därför är det en bra idé att kika på någon form av onlinebackup. Med onlinebackup får du en backup som lagras på annan plats, och i de flesta fall ingår versionshantering så att du inte bara kan återställa om hårddisken har gått sönder eller förstörts utan även om du behöver återgå till en tidigare sparad version av en fil.

Onlinebackup skiljer sig från Dropbox och andra molnlagringstjänster framför allt i att uppladdade filer aldrig raderas automatiskt om du tar bort dem från datorn. Versionshantering innebär att gamla uppladdade versioner finns kvar om du skriver över dem på datorn. Detta gör onlinebackup till ett av de bästa sätten att skydda dig mot utpressningsprogram.

I de flesta fall kan du installera backupprogrammet, logga in på ditt konto och snabbt klicka dig igenom introduktionen för att låta programmet göra en standardbackup av alla dina personliga filer. Vissa program exkluderar en del filtyper, eller filer större än en viss storlek. Med ett undantag kan alla tjänster byta till att enbart kopiera de filer och mappar du väljer istället för det vanliga ”allt utom några utvalda”.

Den första backupen kan ta väldigt lång tid – allt från någon dag till över en månad. Återställning fungerar annorlunda beroende på program men samtliga som vi testar här erbjuder möjlighet att återställa enstaka filer eller allt. Några företag erbjuder en kurirtjänst där du kan få en hårddisk hemskickad med hela backupen, vilket kan vara snabbare än att ladda ner allt. Men det kostar så klart.

Bästa tjänsterna

Det finns i dag en rad företag som erbjuder onlinebackup som abonnemangstjänster. Du betalar en summa per månad eller år (ofta med rabatt för längre perioder). Men skillnaderna mellan olika tjänster är stora. Hur mycket data får du lagra? Ingår backup av externa hårddiskar? Vad kostar det? Hur snabbt går det? Förutom kvaliteten på själva tjänsten är det viktigt att backupprogrammet är enkelt och smidigt att använda.

Vi har testat sju tjänster. Tre av dessa – Backblaze, Carbonite och SOS Online Backup – är helt renodlade backuptjänster. Acronis True Image kan även köpas som fristående backupprogram men har ett abonnemang med onlinelagring. Idrive och Opendrive fungerar både som onlinebackup och kan användas som mer allmän molnlagring liknande Dropbox och Onedrive. Arq sticker ut från resten då du köper det och sedan ansluter det till valfri molnlagringstjänst, vilket gör att hastighet och pris varierar.

Samtliga testade tjänster har versioner för både Windows och Mac.

Så gjorde vi testet

Vi har installerat den senaste versionen för Windows i Windows 10 uppdaterad till Fall Creators Update. Vi har sedan testat varje tjänst med en testmapp innehållandes textfiler, pdf-dokument, bilder och en lite större video. För att kunna utföra testet hyfsat snabbt låg testmappen på totalt 300 megabyte med omkring 2 200 filer. Vi har först mätt upp hastigheten på ursprungliga uppladdningen och har sedan testat att återställa till en testmapp.

Vid uppladdning var testdatorn ansluten till ett nätverk med omkring 200 megabit per sekund uppladdningshastighet, och vid nerladdning låg den uppmätta hastigheteten (via speedtest.net) på drygt 50 megabit per sekund. Ingen av de testade tjänsterna nådde i närheten av nätverkets maxhastighet.