Vi producerar allt mer data, och några av våra mest ovärderliga klenoder är foton, videor och annat vi har på datorn och i mobilen. Därför är säkerhetskopiering viktigt.

En backup av datorn till en extern hårddisk är en bra början, men vad händer om du får inbrott och all elektronik stjäls? Eller om du drabbas av en eldsvåda eller översvämning och både dator och backup-disk förstörs?

För att verkligen vara säker på att inte förlora dina ovärderliga filer behöver du en säkerhetskopia som lagras på en annan fysisk plats.

Så framtidssäkrar du din backup

Det finns flera sätt att ordna det på, till exempel genom att lägga en backup-disk i bankfack eller ta med den till jobbet. Du kan också ha backup-utbyte med en kompis eller släkting där ni säkerhetskopierar hos varandra, kanske över nätet. Eller så betalar du för en backuptjänst på internet.

Fördelarna med onlinebackup

Att säkerhetskopiera till molnet är i många fall det smidigaste sättet att ha en så kallad offsite-backup (alltså på en annan plats).

Den kanske största fördelen mot andra lösningar är att det är så enkelt att hålla backupen uppdaterad varje dag eller ännu oftare. Ett program du installerar sköter backupen i bakgrunden och du behöver sällan lyfta ett finger efter att ha valt vad den ska kopiera.

En annan fördel är att de flesta tjänster för onlinebackup har versionshantering inbyggt. Det betyder att du kan återställa en äldre version av en fil eller mapp om något har blivit galet med den du har på datorn, eller om du råkar radera något du inte borde.

Backuptjänsterna lagrar filerna betydligt säkrare än du själv kan, med redundans och skydd mot både naturens makter och tjuvar. Onlinebackup skyddar också dina filer bättre mot snokande obehöriga.

Det kan låta bakvänt, men flera tjänster låter sig välja en krypteringsnyckel bara du har tillgång till så att företaget omöjligt kan läsa dina filer. Lokala backuper är oftast okrypterade.

Molnlagring är inte samma sak

Dropbox, Onedrive och liknande molnlagringstjänster lagrar också dina filer på annan plats och ger ett visst skydd mot till exempel en stulen dator. Men det är inte samma sak som en riktig backup och vi rekommenderar inte att du nöjer dig med att lägga dina viktiga dokument på en av dessa.

För det första finns inget skydd mot att själv radera filerna, i alla fall inte längre än en viss tid tillbaka. Du riskerar också att bli av med filer om något går fel hos leverantören, även på din egen dator eftersom mapparna hålls synkade.

Många program lagrar data på din hårddisk på bestämda platser som du inte kan flytta till molnlagringstjänstens mapp, vilket gör det svårt att få med alla viktiga filer i ”backupen”, och till sist: Filerna är inte krypterade på samma sätt.

Byt inte till molnbackup

En viktig sak vi måste påpeka är att du inte bör byta från en lokal säkerhetskopia till en i molnet. Nej, du ska ha båda. En säkerhetskopia du har till hands hemma fyller flera funktioner en molnbackup inte klarar. Främst av dessa är möjligheten att återställa från backupen snabbt och enkelt om datorns inbyggda lagring går sönder eller om din bärbara dator blir stulen.

Ingen renodlad backuptjänst i molnet låter dig heller säkerhetskopiera precis allt på hårddisken till molnet. De ”obegränsade” tjänsterna stoppar dig till exempel från att ladda upp Windows- och Program-mapparna. Med en klonbackup kan du återställa systemet och fortsätta jobba inom någon timme.

Se alltså onlinebackup som en extra trygghet om katastrofen är framme, inte som första försvaret mot dataförlust.


Så gjorde vi testet

Det finns många tjänster för onlinebackup och vi kan inte testa alla. Den här gången har vi valt ut tjänster utifrån följande kriterier:

  • Obegränsad lagring eller ett pris under 100 kronor per terabyte i månaden.
  • Måste ha ordentlig kryptering.
  • Har versionshantering.

För att testa backuptjänsterna på rimlig tid har vi inte kunnat göra en fullständig backup av testdatorn. Istället har vi skapat en testmapp med filer av varierande storlek som vi har låtit programmen säkerhetskopiera.

Hastigheten mätte vi som genomsnitt på hela uppladdning, på en internetanslutning som får ut ungefär 200 megabit per sekund både ner och upp. Därefter har vi testat att återställa filer från backupen för att säkerställa att det fungerar som det ska och se hur enkelt det är.

Vi också tittat på tjänsternas säkerhet, prisvärdhet, lagringsutrymme, användarvänlighet och andra aspekter som kan påverka ditt val av tjänst.