Arq

Om SOS Online Backup är testets svarta får är Arq vargen i fårakläder. Eller kanske en åsna som vill vara med i flocken. Till skillnad från övriga testade produkter är Arq inte en backuptjänst utan ett renodlat backupprogram som tidigare bara fanns för Mac men numera även för Windows.

Arq kan användas med både lokala backupmål (extern hårddisk, NAS eller nätverksdisk) och diverse molnlagringstjänster. Det är det senare som gör det till ett intressant och i vissa fall väldigt vettigt alternativ till backuptjänsterna. För en engångssumma får du ett riktigt bra program som skapar krypterade säkerhetskopior med deduplicering och komprimering oavsett var du lagrar din backup.

Arq

Många konsumenter har i dag Microsofts Office 365-abonnemang, huvudsakligen för att ha tillgång till Word och de andra programmen. Men vad många kanske inte har tänkt på är att du får fem konton som vardera har 1 terabyte lagringsutrymme på Onedrive. Eftersom Arq har stöd för Onedrive kan du, om du redan prenumererar på Office 365, utnyttja ett av dessa extrakonton som ett rent backupkonto. Det gör det till ett av de billigaste alternativen, så länge det räcker med en terabyte för din backup (och tack vare deduplicering och komprimering räcker utrymmet ofta längre än du kanske tror).

Du kan dessutom använda programmet för att göra en säker backup utan att betala för molnlagring. Köp bara en lagom stor hårddisk och ställ den hos en släkting eller kompis. Kanske kan ni göra ett backuputbyte.

Bra valFakta: Arq

Tillverkare: Haystack Software LLC
Kontakt: arqbackup.com
Fakta och mätresultat: Ingen lagring ingår, fungerar med bland annat Microsoft Onedrive. Upphastighet med Onedrive 17mbit/s, nedhastighet 5,5 mbit/s.
Övrigt: Krypterar och dekrypterar direkt på din dator, kan backa upp både lokalt och över nätet på många sätt.
Pris: 410 kronor (engångspris)

Ladda ner och testa Arq här

plus

Säkert och tryggt
Enkelt program
Kan bli väldigt billigt

minus

Inte en komplett onlinebackuptjänst

Betyg 8 av 10