Carbonite

Vid sidan av Backblaze och numera nedlagda Crashplan tillhör Carbonite bjässarna bland onlinebackuptjänsterna. Det har äran av att vara den första tjänsten att erbjuda obegränsat lagringsutrymme i molnet, något andra företag först senare har kopierat.

På Mac har Carbonite ett ganska vanligt program som påminner om de andra tjänsterna i testet, men på Windows är lösningen väldigt unik och definitivt inte för alla. Istället för ett fristående gränssnitt där du väljer vad som ska säkerhetskopieras, håller koll på backuperna och återställer när det behövs bäddar Carbonite in sig i Utforskaren. När du öppnar programmet från Verktygsfältet visas status för backupen och du kan öppna inställningarna – men där finns bara ett par enkla inställningar att göra, till exempel för om du vill att Carbonite automatiskt ska backa upp ”standardfiler”, vilket kort och gott innebär det mesta i din användarmapp.

Carbonite

Allt annat hittar du istället i Utforskaren. Om du vill lägga till en fil eller mapp i det som backas upp högerklickar du på den och väljer Carbonite -> Back this up. För att kika på den existerande säkerhetskopian går du till Den här datorn och väljer Carbonite Backup Drive under Enheter. Där hittar du mapparna Backed up Files och Pending Backup. I den senare ser du alla filer som väntar på att säkerhetskopieras (till exempel när du har lagt till någon ny mapp).

Carbonite är betydligt långsammare än de flesta konkurrenter, kostar mycket mer än Backblaze, och gränssnittet tar tid att vänja sig vid. Tidigare hade företaget ett ganska fördelaktigt familjeerbjudande med backup för flera datorer, men det är borta och trots att Carbonite kostar mer än Backblaze ingår inte backup av externa hårddiskar.

Fakta: Carbonite

Kontakt: carbonite.com
Fakta och mätresultat: Obegränsad data men bara data på datorns interna disk(ar). Upphastighet 4,6 mbit/s, nedhastighet 2,5 mbit/s.
Övrigt: -
Pris: 500 kronor per år.

Ladda ner och testa Carbonite här

plus

Inte mycket…

minus

Konstigt gränssnitt
Backup av externa diskar kostar extra
Långsamt

Betyg 3 av 10