Idrive

Vi får inte ut speciellt hög uppladdningshastighet med Idrive, men det är också en av de få negativa sidorna av tjänsten. Återställning är bland de snabbaste i testet, så när programmet väl har tragglat sig igenom alla dina filer är det effektivt och smidigt.

Något som gör Idrive intressant är att abonnemanget visserligen gäller ”en användare” men på ett obegränsat antal datorer. Du kan alltså teoretiskt sett säkerhetskopiera alla datorer i hemmet till samma konto. Det kommer så klart med en hake: Idrive har inte obegränsad lagringsmängd utan börjar på två terabyte. FEm terabyte kostar från 620 kronor per år, vilket gör det till en av de billigaste lösningarna för den som har flera datorer men totalt mindre än fem terabyte data.

Idrive

Idrive är också väldigt bra på säkerhet och ett bra alternativ för paranoida användare. Din data krypteras alltid med 256-bitars AES innan den skickas till molnet. Med standardinställningarna lagras din krypteringsnyckel (krypterad) på Idrives servrar så att den kan återställas om du blir av med den, men du kan välja att skapa en egen privat nyckel som aldrig skickas till servern. Backblaze har samma funktion, men där måste du skicka din privata nyckel till servern för att återställa backupen – med Idrive sker dekrypteringen direkt i din dator så att ingen kan komma åt dina filer.

Idrives Windows-program är hyfsat enkelt att jobba med och känns som ett ganska typiskt backupprogram. Det gör vad det ska och det är ganska lätt att hitta rätt. Att välja vilka filer och mappar du ska säkerhetskopiera är smidigt och vi gillar att du inte bara kan backa upp datorn och externa diskar, utan dessutom nätverksdiskar (men tänk på att det finns ett tak på lagringsutrymmet).

Bra valFakta: Idrive

Tillverkare: Idrive Inc
Kontakt: idrive.com
Fakta och mätresultat: Upphastighet 3,2 mbit/s, nedhastighet 29 mbit/s.
Övrigt: Synkfunktion (som Dropbox) med separat lagringsutrymme (lika stort som backuputrymmet)
Pris: 425 kronor/år.

Ladda ner och testa Idrive här

plus

Hög säkerhet
Backa upp flera datorer
Backa upp externa diskar och nätverksdiskar

minus

Begränsat lagringsutrymme
Krångligare än Backblaze

Betyg 8 av 10