Opendrive

Opendrive kombinerar onlinebackup med vanlig molnlagring, och är unikt i att du får helt obegränsat lagringsutrymme inte bara för backup utan också för att bara lagra data. De enda begränsningarna är att du inte får använda det för att tanka upp en NAS eller masslagra mediabibliotek, samt att det bara gäller en dator. För det får du betala lite mer än i några av alternativen – Opendrive kostar dubbelt så mycket som Backblaze.

Windowsklienten för Opendrive påminner om Carbonite på så sätt att den bakas in i Utforskaren. Men bara delvis. Du kan högerklicka på en fil eller mapp och välja Synchronize or backup to Onedrive, men då öppnas ett gränssnitt där du förvirrande nog ställer in vad som helst för backup eller synkning, inte bara den fil eller mapp du klickade på. Det verkar inte finnas något sätt att öppna det gränssnittet direkt utan att välja ett objekt i utforskaren.

Opendrive

Opendrive känns fragmentariskt och är svårt att riktigt greppa. Gränssnittet är ett hopkok av enkelhet och krångel, med olika delar på olika platser. Efter att ha läst en del användarrapporter om förlorade backuper känner vi oss heller inte helt hundra på den fysiska säkerheten. Kryptering ska finnas men att aktivera den tycks omöjligt. Vi har fortfarande inte hittat det, och det är inte den enda inställningen vi måste rota efter och läsa dokumentation online för att klura ut – så ska det inte vara med ett backupprogram.

Kontentan är att Opendrive lovar mer än vad det levererar och känns otryggt, inte minst eftersom det verkar krävas en expert för att använda det ordentligt. Dessutom är det långsammast i testet. Undvik!

Fakta: Opendrive

Tillverkare: Opendrive
Kontakt: opendrive.com
Fakta och mätresultat: Kombinerad molnlagring och backup med obegränsat utrymme. Upphastighet 1,2 mbit/s, nedhastighet 1,6 mbit/s.
Övrigt: Synkfunktion
Pris: 820 kronor/år.

Ladda ner och testa Opendrive här

plus

Obegränsat utrymme både för backup och fri lagring.

minus

Krångligast i testet
Långsammast i testet
Känns otryggt

Betyg 2 av 10