Ibland tänker vi oss inte för när vi skapar konton och inloggningar på nätet. Det kanske har hänt att du skrivit ett löjligt, roligt eller bara helt ogenomtänkt namn när du först skapade ditt Gmailkonto.

Senare i livet kanske du inte vill heta Galna Gubben eller Hotlips Teen när du ska skicka ditt cv till en potentiell arbetsgivare. Eller en mottagare kan ignorera din e-post eller skicka den direkt till skräppostmappen, enbart baserat på avsändarnamnet.

Det är bäst att dina mottagare vet omedelbart vem e-postmeddelandet kommer från. Att använda ditt riktiga namn tar bort allt gissande och gör det enklare för alla parter. I Gmail är det ganska enkelt att ändra. Du kan inte byta ut själva e-postadressen, den är fastlödd för evigt, men däremot kan du ändra det avsändarnamn som visas.

Det finns två sätt att göra detta. Antingen ändrar du namn för hela Googlekontot eller så byter du bara den avsändare som visas av Gmail.

Gmail

1. Hela kontot

Logga in på ditt Gmailkonto i en webbläsare. Klicka på din profilbild eller bokstäverna uppe till höger och välj Mitt konto. Klicka på Dina personliga uppgifter. Klicka på Namn.


Gmail

2. Ändra

Klicka på pennan för att redigera. Nu kan du ändra förnamn, efternamn eller båda. Klicka på Klar. Klicka på Bekräfta och observera begränsningen till tre ändringar under 90 dagar.


Gmail

3. Bara e-posten.

Logga in på ditt Gmailkonto i en webbläsare. Klicka på kugghjulet till höger och välj Inställningar. Välj menyn Konton och import. Gå till raden Skicka e-post som och klicka på redigera information längst till höger.


Gmail

4. Ändra.

Pricka för det tomma fältet och skriv ditt nya avsändarnamn. Klicka på Spara ändringar. Du har nu ändrat vad som visas som avsändare i Gmail utan att påverka ditt kontonamn.