Att dela känslig information på nätet är just, hrrm, känsligt. Vissa saker är vi extra rädda om. Det finns gott om gratis molntjänster numera och de flesta är nog att betrakta som pålitliga och svåra att hacka, men ibland kanske det tar emot.

Men om du bara behöver skicka en fil till en enda person, kanske en fil som är för stor för e-posten, tillhandahåller Mozilla, tillverkarna bakom webbläsaren Firefox, en möjlighet.

Funktionen, som är ett experiment, heter Firefox Send och finns på adressen send.firefox.com. Du kan använda den för att skicka filer upp till en gigabyte i storlek till en mottagare. Filen krypteras vid uppladdning och det finns dessutom ett extra säkerhetssystem som raderar den när den hämtats eller efter 24 timmar, vilket som inträffar först.

Firefox Send är inte begränsat till webbläsaren Firefox, utan fungerar också i Chrome.

Firefox

1. Ladda upp

Besök send.firefox.com. Dra och släpp den fil du vill dela med dig av i rutan Släpp filen här för att börja ladda upp.


2. Kryptering

Filen krypteras i webbläsaren och skickas till Firefox server. Uppladdningen kan ta varierande lång tid beroende på filens storlek.


Firefox

3. Dela

När filen laddats upp får du en säker länk som du kan kopiera genom att klicka på Kopiera till urklipp. Skicka den till mottagaren, till exempel med e-post.Firefox

4. Hämta

Mottagaren behöver bara klicka på länken för att komma till nedladdningssidan och kan hämta filen genom att klicka på Ladda ner.