Höstens stormar och vinterns snöoväder kan få allvarligare följder än många tänker på. De senaste årens it-revolution har gjort oss extremt sårbara. För bara några år sedan hade exempelvis de flesta av oss en mobiltelefon med en veckas batteritid. I dag klarar många telefoner bara av några timmar på en laddning.

Med tanke på hur mycket vi gör med mobilen räcker det med ett ganska kort strömavbrott för att många av oss ska bli avskärmade från omvärlden.

Skaffa vanlig radio

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, är den myndighet som ansvarar för krishanteringen och de pekar ofta på vikten av att vara förberedd.

En viktig sak är att ha nödprylar som inte kräver någon elektricitet. Det handlar förstås om saker som stearinljus och ficklampor, men också om tekniska prylar som en traditionell fm-radio. Radionätet fungerar även vid strömavbrott, och en batteridriven mottagare är en billig försäkring. Det finns till och med mottagare med vevladdare för några hundralappar hos butiker som Kjell & Co.

MSB rekommenderar också att vi ska ha ordentligt med batterier och en nödladdare (powerbank). Till skillnad från de små modeller som vi har med oss på resa behöver den vi har hemma inte vara speciellt kompakt utan här är det i stället viktigt att den klarar många laddningar.

Ett annat tips från MSB är att vi bör skriva ut telefonnummer på papper. De tänker förstås på viktiga nummer till exempelvis våra anhöriga, elleverantören och kommunen, men det kan även vara smart att skriva ut mer. Att ha hela ”telefonboken” på papper kan även vara bra om något skulle hända med din digitala kontaktlista hos Google eller Microsoft.


Radio
Någon form av traditionell radio är ett måste i varje hem.

Checklista för din hemmateknik

  • Se till att du har en vanlig fm-radio som inte är beroende av elnätet.
  • Håll koll på frekvensen för Sveriges Radio P4, som ger dig all krisinformation.
  • Om du har tillgång till internet håller du dig uppdaterad via www.krisinformation.se.
  • Se till att ha extrabatterier och en powerbank så att du kan ladda mobilen.
  • Ladda alla teknikprylar i förväg om du vet att det ska bli oväder.
  • För extrahög säkerhet: Behåll en fast telefon. I annat fall finns det nödtelefoner på alla brandstationer.
  • Skriv ut alla viktiga telefonnummer på papper.

Källa: dinsakerhet.se

Microsoft Outlook

Outlook

1. Logga in
Surfa tillpeople.live.comoch logga in. Klicka på Hantera,Exportera kontakter. Välj vilka kontakter du vill exportera eller klicka på Alla kontakter. Bekräfta med Exportera och spara filen på Skrivbordet. Den får namnet Kontakter.csv.


Outlook

2. Öppna
Öppna filen i Excel (eller gratisprogram som Libreoffice). Filen är rörig, men du kan städa genom att markera kolumn A och väljaData,Text till kolumner. VäljAvgränsande fält,Nästaoch byt tillKommaunderAvgränsare. VäljSlutförså blir listan rätt snygg.


Outlook

3. Skriv ut
Kändes Steg 2 krångligt kan du surfa tillwww.convertcsv.comoch ladda upp filenKontakter.csv. Välj sedanSave as Excelför att få en snygg fil som du kan öppna i Excel/Libreoffice. Oavsett vilket kan du radera tomma kolumner och väljaArkiv,Skriv ut.


Google Gmail

Gmail

1. Logga in
Om du kör Googles tjänster i stället för Microsofts är det betydligt enklare att skriva ut din kontaktlista. Surfa bara tillcontacts.google.com och logga in med din Gmail-adress. Är du redan inloggad på Gmail sker det här automatiskt.

Gmail

2. Öppna
Än så länge finns utskriftsfunktionen bara i den gamla versionen av Google Kontakter, så du måste därför klicka på alternativetÖppna den gamla versionenlängst ned till vänster. Om du inte ser detta befinner du redan i den gamla versionen.

Gmail

3. Skriv ut
Klicka på Mer,Skriv ut så får nu välja vad du vill skriva ut. Om du vill ha hela din kontaktbok väljer du Alla kontakter,Skriv ut. Klicka sedan på webbläsarens menyknapp (högst upp till höger i Chrome och Edge) och välj Skriv ut.