Om du inte har satt vinterdäck på bilen är det hög tid. Ja, alla bilägare vet att man i normalfallet måste byta däck senast den 1 december, och enligt lag är det förbjudet att köra dubbat före 1 oktober.

Att byta däck är dyrt och besvärligt, men det är ändå få bilägare som ifrågasätter lagen. Det ställs dessutom andra kostsamma krav på en bilist. Du måste ha körkort. Du måste besiktiga bilen. Du måste se till att lamporna fungerar och att alla i bilen har säkerhetsbälte. När din bil till sist blir så gammal att den inte uppfyller grundläggande säkerhets- och miljökrav, ja då måste du skrota den och köpa nytt.

Jag skulle säga att den ”digitala motorvägen” fungerar på samma sätt. Eftersom det vi gör på internet påverkar andra har vi ett stort ansvar.

Om du exempelvis kör en Windowsdator utan virusskydd utsätter du inte bara dig själv för faror. De kan även att sprida viruset vidare till andra. Och har din dator säkerhetsluckor kan hackare installera fjärrstyrda program som slår ut datorsystemen hos myndigheter och medier i så kallade ddos-attacker. Det här är ett jätteproblem, som till och med kan hota demokratin.

Jag önskar att fler började betrakta sina datorer och mobiltelefoner på samma sätt som sina bilar. Om vi vill koppla upp dem på vårt gemensamma internet så måste vi också ta ansvar för säkerheten.

Kör du Mac, Android, Chromebook eller Windows 10 är du ganska säker. De här systemen har redan en hög säkerhetsnivå inbyggd från början.

Att däremot använda en dator med Windows XP är däremot lika ansvarslöst som att använda sommardäck på en hal vinterväg. Du utsätter både dig själv och andra för stora risker. Förklaringen är enkel. När Windows XP lanserades i början av 2000-talet hade vi inga bredbandsuppkopplingar, och tanken på moln och strömningstjänster låg långt borta. Systemet var helt enkelt inte byggt för de utmaningar vi ser i dag.

På samma sätt är Windows Vista en risk, eftersom systemet inte längre får några säkerhetsuppdateringar – och om några år gäller samma sak för Windows 7.

Vi kan tycka vad vi vill om det här, men gamla datorer är helt enkelt så osäkra att de inte längre hör hemma på vårt gemensamma internet. Eller, för att prata i trafiktermer: En dator med Windows XP eller Vista borde fått körförbud för länge sedan.

När det gäller bilar är vi vana att vi måste ta fram plånboken och jag skulle säga att samma sak gäller våra prylar. Och här finns det faktiskt lösningar som inget kostar. En begagnad, men tillräckligt säker dator, kostar bara några hundralappar, och för den som ändå inte har råd går det i stället att installera det kostnadsfria operativsystemet Linux.

Och allt handlar inte om pengar. Oavsett vilken pryl du har är det viktigt att du ser till att operativsystem och program är uppdaterade – annars riskerar de att bli en säkerhetsfara. Det här är ett ansvar som vilar på oss alla. På samma sätt som att alla bilister har ett ansvar för att skaffa vinterdäck innan det vägarna är glashala.