Ingenting håller för evigt. Bilen, tvättmaskinen och kylskåpet går förr eller senare sönder och ingen förvånas särskilt över det. Men när datorn kraschar och Windows inte startar blir många upprörda, trots att det inte heller är så konstigt. Både mekanik och elektronik har en begränsad livslängd.

Har du skött din säkerhetskopiering ordentligt behöver det inte vara någon större katastrof – byt den skadade hårddisken, eller hela datorn om det är något större fel, återställ säkerhetskopian och kör vidare. Har du missat detta finns det dock andra lösningar, och detta tittar vi på i den här artikeln.

Det är mycket av hårdvaran som kan krascha i en dator, men absolut vanligast är hårddisken, så vi börjar med att titta på den.

Orsakerna till att hårddisken inte går att läsa och Windows inte kan starta kan vara många. Men om det inte bara handlar om oavsiktlig radering eller formatering, eller om att Windows behöver repareras, bör den bytas ut. Om du inte har en säkerhetskopia är det viktigaste att rädda så mycket av innehållet som möjligt.

Om disken fortfarande verkar fungera och inte låter illa kan felet vara exempelvis ett skadat filsystem eller något annat mjukvarurelaterat. Eller så är du medveten om att du raderat filer eller formaterat den av misstag.

När det handlar om en eventuell dataförlust är det första och viktigaste att tänka på att inte att arbeta med den aktuella enheten. Varje sekund som en Windowsdisk används är en sekund som ger mindre chans till återhämtning.

Operativsystemet läser och skriver hela tiden till din enhet, oavsett om du aktivt gör något eller inte. När systemet ser raderade data som ledigt utrymme kommer det med glädje att skriva över området med nya uppgifter.

Dator
En dator innehåller både elektronik och mekanik som kan gå sönder och få Windows att sluta fungera.

1. Koppla loss hårddisken

Innan du kan göra något arbete på den kraschade enheten måste du ta bort den från den aktuella datorn (såvida det inte är en extern enhet eller en sekundär disk som kraschat, förstås) och ansluta den till en annan maskin som en sekundär enhet.

Det bästa sättet att göra detta är att köpa och använda en usb till ide/sata-adapter, gärna med usb 3.0 för bästa hastighet. Butiker som Kjell & Company har sådana för några hundralappar.
En ytterligare möjlighet är att ansluta disken till en annan stationär dator internt som en sekundär enhet. Det innebär förstås att du måste öppna ytterligare en dator, men du behöver inte skruva fast hårddisken, anslut den bara. Kontrollera att datorns bios upptäcker enheten, så att du är säker på att komma åt den.


Clonezilla
Clonezilla är ett populärt kloningsprogram, som inte är helt lättanvänt.

2. Kontrollera innehållet

När du har anslutit enheten till en annan dator, antingen internt eller med usb-adaptern, kontrollerar du om du kan bläddra i innehållet på enheten. Det är värt att försöka eftersom det kanske inte var själva enheten som kraschade.
Lyckas det kan du kopiera alla data som du vill rädda eller klona hela disken med lämpligt program. Att försöka med kloning är lämpligt även om du inte kan läsa enskilda filer. I det fallet måste du nämligen återställa information med ett filräddningsprogram och det är bättre att göra det med en kopia, så att du inte gör skadan värre på originalet.
Det finns flera bra gratisprogram för att klona en hårddisk, till exempel dessa tre.


Recuva
Recuva är gratis och enkelt att använda. Här har programmet sökt efter enbart bildfiler. De gröna går att återställa.

3. Rädda filerna

När du har kopierat alla filer eller klonat disken kan du använda ett så kallat filräddningsprogram. Vad det gör är att leta upp filer som går att rädda – och låta dig återställa dem. Det finns flera olika alternativ, och här är tre bra program som inget kostar:

Det senare är mycket långsammare än de övriga, men kan göra en djupare sökning om dessa misslyckas.