Nu har vi pratat väldigt mycket om hårddiskar. Naturligtvis finns det annat i din dator som kan gå sönder. Men ofta är lösningen där betydligt enklare, om än kanske kostsam – byt ut det trasiga och kör vidare.

Minne

En inte helt ovanlig orsak till fel är skadade minnen. Det visar sig ofta i form av blåskärmar, underliga Windowskrascher och mystiska problem. Men här finns hjälpen inbyggd i Windows.
Klicka på startknappen och skriv minne. Programmet Windows Minnesdiagnostik dyker upp bland sökträffarna. Starta detta och välj Starta om datorn och sök efter problem nu. Gör detta när du inte behöver datorn på ett tag, eftersom det kan ta lite tid.
Efter genomsökning startas Windows igen och en notisbubbla dyker upp nere vid meddelandefältet och talar om testresultatet. Om några fel hittats kan du klicka på tillhörande ikon och få ytterligare detaljer och instruktioner.
Skulle ett fel hittas är en bra början är att öppna datorn, plocka ur en minneskrets i taget och göra om testet tills det felaktiga minnet hittats. Köp ett likadant och montera det i stället.

Processor och grafikkort

Mer ovanligt är att andra komponenter havererar, men det kan förstås inträffa. Om processorn eller moderkortet skulle lägga av startar datorn inte alls och normalt avges någon felkod i form av pip vid startförsöket – och kanske också något felmeddelande på skärmen.
Om felet ligger i grafikkortet syns i allmänhet ingenting, men ofta hörs ett stort antal pip. I alla fallen kan felsökningen vara komplicerad, men att prova att byta mot likvärdiga komponenter från en annan dator är oftast den billigaste vägen att gå. För bärbart är det förstås värre – dyr reparation eller ny dator.

Fläktar

En mycket vanlig orsak om datorn först startar och fungerar som den ska och sedan kraschar efter ett tag är att den blir överhettad. Då handlar det ofta om en felaktig fläkt, som antingen stannat helt eller går långsamt på grund av utslitna lager. Detta hörs också oftast, så lyssna på dina fläktar om du har detta problem.
Kontrollera dina fläktar och byt ut den trasiga – det är en ganska billig och enkel åtgärd i en stationär dator. Tänk på att om du har ett separat grafikkort sitter det ofta en fläkt även på detta. Om datorn är bärbar är problemet å andra sidan både svårt och dyrt att åtgärda.

Windows
Med Windows inbyggda program är det enkelt att kolla om minnena mår bra.

Kalla in proffsen

Det finns lägen där du inte kan göra något – hårddisken kan vara alltför skadad. Då är det bara att acceptera, skaffa en ny disk och köra vidare från din senaste säkerhetskopia.
Men om du nu råkar ha något mycket värdefullt på hårddisken, något som du saknar kopia på och är villig att betala för att få tillbaka, finns det ytterligare hjälp att få. Det finns nämligen företag som specialiserat sig på att just rädda data.

Här är några kända företag:

De har speciella laboratorier och särskild utrustning för att plocka isär trasiga hårddiskar och läsa rådata direkt från skivorna. Data som sedan ofta kan plockas ihop till något vettigt. Men de här tjänsterna är tidsödande och mycket dyra.

Du kan läsa mer i vår artikel om diskräddningsföretagen.