Chattappar som Whatsapp, Messenger och Allo är smidiga, men har en nackdel. De drivs av Facebook och Google, företag som inte gjort sig kända för att respektera den personliga integriteten.

Läs också: 5 bästa apparna för dig som vill chatta helt privat

Ett bättre alternativ utifrån ett integritetsperspektiv är att använda Signal. Appen, som har samma upplägg som exempelvis Whatsapp, utvecklas utan vinstintresse och med öppen källkod. Den använder kryptering och har en smart funktion som gör att ett meddelande automatiskt kan raderas en viss tid.

Just integritetsfrågorna är förklaringen till att visselblåsaren Edward Snowden rekommenderar tjänsten.

Nyligen lanserades även en datorversion av Signal som låter dig chatta via Windows, Mac eller Linux. För att den ska fungera krävs dock att du redan har appen på din telefon.

Så här kommer du igång

Signal

1. Sök efter Signal Private Messenger på Google Play (Android) eller App Store (IOS) och (Open Whisper Systems). Installera den på din telefon.


Signal2

2. Första gången du använder appen måste du fylla i ditt telefonnummer, som även blir ditt användarnamn. Bekräfta medRegistrera.


3. Fyll i den verifikationskod du får via sms om detta inte sker automatiskt. Ange det namn du vill att andra användare ska kunna se och tryck påSlutför. Välj också om du vill att Signal ska vara din standardapp för sms eller inte.


Signal

4. För att skapa ett meddelande klickar du på pennan längst ned till höger och skriver ett meddelande. Tryck på den blå knappen för att skicka iväg det. Som du ser kan du även använda gemet för att bifoga filer eller mikrofonen för att skicka ett röstmeddelande. För att ringa röstsamtal använder du telefonluren uppe till höger.


5. Skaffa datorversionen genom att surfa tillwww.signal.org, klicka påDesktop och väljaSignal for Windows. Spara programmet på Skrivbordet, dubbelklicka och väljSet up as new install– om du inte föredrar att köra det som ett Chrometillägg.


6. För bekräfta att du har Signal på mobilen visas en qr-kod på datorskärmen, och den måste du skanna med Signal-appen. Det gör du genom att öppna appen och väljainställningar,Länkade enheter. Tryck på plus-tecknet och bekräfta medLänka enhet.


Signal

7. När det här är klart har du Signal både på mobilen och datorn, och kan börja chatta säkert med andra personer som också använder tjänsten

Användare som vill chatta krypterat kan ladda ned Signal Desktop här.