Att använda Whatsapp har blivit det självklara sättet att kommunicera för många av oss. Men när ägaren Facebook nyligen förklarade att Whatsapp ska dela personuppgifter med andra Facebook-tjänster blev en stor grupp användare arga och började leta efter ett alternativ. Många bytte till utmanaren Signal – och under en tid gick det så långt att deras servrar inte klarade anstormningen.

Läs också: 5 bästa apparna för dig som vill chatta helt privat

Signal är en app av samma typ som Whatsapp. Du kan använda den för att skicka textmeddelanden, men också för röst- och videosamtal. Det här gör du med enskilda personer – eller hela grupper.

Precis som Whatsapp kräver Signal att din mobiltelefon har ett sim-kort. Ditt mobilnummer är nämligen din identitet, och tjänsten kopplas automatiskt till mobilens kontaktlista. Du behöver därför inte själv lägga till dina vänner, utan du kan direkt ta kontakt med alla som finns mobilens kontaktlista.

För att det här ska bli möjligt måste de förstås också ha installerat Signal i sin telefon. Det här är den stora nackdelen, eftersom Signal har väldigt mycket färre användare än Whatsapp.

Ingen övervakning

Även om Signal har samma funktioner som Whatsapp finns det en viktig olikhet. Till skillnad från Whatsapp delar Signal inte användarnas data med Facebook, och appen uppfattas som en av de bästa utifrån integritetssynpunkt. Det gör att den bland annat rekommenderas av visselblåsaren Edward Snowden, som säger att han använder den varje dag.

Anonymiteten kan förstås också ses som ett problem. Precis som alla andra anonyma tjänster med hög säkerhet kan Signal förstås utnyttjas av ljusskydda individer.

Bakom Signal finns inget vinstdrivande företag utan en ideell organisation som lever på donationer. Eftersom Signal inte har någon annonsverksamhet finns det med andra ord inget intresse av att övervaka användarna.


Så funkar Signal

Signal

1. Sök

Sök efter en person eller efter ord i dina meddelanden.

2. Huvudinställningar

Ändra appens inställningar.

3. Inkorg

Pågående samtal visas här. Tryck för att öppna.

4. Kamera

Ta en bild och skicka till valfri kontakt.

5. Starta

Starta ett nytt samtal med en person eller grupp.

6. Kom igång

Här nedanför finns kom igång-guider (som går att ta bort)

7. Ring

Starta ett video- eller röstsamtal.

8. Inställningar

Ändra inställningar för samtalet (se fråga 4).

9. Konversation

Här visas din konversation med en person.

10. Skicka

Skriv ett textmeddelande, skicka en bild eller tala in ett röstmeddelande.

11. Bifoga

Bifoga bilder, filer, kontaktkort eller plats.


Frågor och svar om tjänsten

Signal

1. Hur installerar jag?

Öppna Google Play Butik (Android) eller App Store (Iphone) och sök efter Signal. Välj att installera appen och öppna den sedan.Signal

2. Varför kräver den åtkomst?

För att kunna använda Signal måste du ge appen tillgång till telefonens kontaktlista. Det är nämligen via den som du hittar de människor du kan kontakta. Vill du kunna skicka bilder och ringa röstsamtal måste du även ge appen tillgång till kameran, mikrofonen och lagringsutrymmet. Allt det här får du ställa in första gången du startar appen och du gör det genom att välja Tillåt i de fönster som öppnas.


Signal

3. Hur registrerar jag mig?

Du behöver inte registrera något konto hos Signal. I stället fyller du i ditt telefonnummer och tar emot en kod via sms. När du fyller i den koden kopplar du appen till ditt mobilnummer – som blir din identitet. För att öka säkerheten får du även komplettera med en personlig pin-kod. Se till att inte glömma bort den!


Signal

4. Hur lägger jag till en kontakt?

Signal har ingen egen kontaktlista utan använder mobilens egen. Om du lägger in en persons telefonnummer i din kontaktlista kan du också kommunicera med hen via Signal. Förutsättningen är förstås att hen också har Signal på sin telefon. Om du inte hittar en person i Signal när du har lagt till hen i kontaktlistan kan du testa att vänta en stund eller starta om telefonen.


Signal

5. Hur ökar jag säkerheten?

Signal har profilerat sig på frågor om säkerhet och integritet, och du kan själv öka den. När du är inne i en chatt kan du trycka på menyknappen uppe till höger. Här kan du exempelvis välja Försvinnande meddelanden (det du skrivit raderas efter ett antal sekunder) och Starta om säker session (om krypteringen krånglar). Via appens inställningsmeny kan du också lägga till fler säkerhetsfunktioner.