Jenny Holm, 25, har inte som vana att svara när okända nummer ringer. Men när signalen ljöd för andra gången på kort tid den 10 oktober valde hon att göra ett undantag. Det stod nämligen "Nordea" på displayen, och som kund hos banken tänkte hon att det kunde vara något viktigt.

Kvinnan i andra änden presenterade sig som Nordea-anställd.

"Hej, vi har frusit en transaktion på 6 000 kronor från ditt bankkonto som initierats i Polen", sade kvinnan. Hon bad Jenny att specifiera sitt senaste köp avseende tid och kostnad, och uppmaningen följdes. Sedan ombads hon att signera med sitt bank-id på internetbanken för att de skulle kunna ta bort överföringen.

10 tips: Så skyddar du dig mot id-kapning på nätet

Kvinnan i luren bad sedan om en andra signatur för att de skulle kunna spärra hennes kort och skicka hem ett nytt med posten. Sedan lade de på, och Jenny var glad över att "Nordea" agerat så snabbt för att säkra hennes tillgångar. Hon hade heller inte uppgett sin pin-kod muntligt, försäkrar hon.

Hela scenariot kändes väldigt trovärdigt. Bankens namn som var kopplat till numret, kvinnans superproffsiga bemötande... Det är verkligen otäckt

Två dagar senare, den 12 oktober, skulle hon använda kortet för att handla i butik. Det gick inte, bedragaren som ringt två dagar tidigare hade hunnit länsa hennes konto på alla pengar.

– De hade också fört över alla sparpengar, 54 000 kronor, från mitt förmånskonto till personkontot. Sedan hade de tecknat upp sig för Swish och swishat bort alla pengarna därifrån.

Hur reagerade du då?
– Jag kände mig så otroligt kränkt, och samtidigt lite dum för att jag gått på bluffen. Men hela scenariot kändes väldigt trovärdigt. Bankens namn som var kopplat till numret, kvinnans superproffsiga bemötande... Det är verkligen otäckt. Att bli av med alla besparingar som fattig student, det svider.

Jenny var naturligtvis snabb med att kontakta Nordea, som beklagade det inträffade och bad henne upprätta en polisanmälan på ärendet. Det är inte säkert att hon återser sina pengar.

Janina Pfalzer
Foto: Nordea / PressbildJanina Pfalzer är pressekreterare på Nordea.

– Tyvärr är det så att när man släppt in någon på sin internetbank med bank-id har man inte rätt till ersättning från oss. Vi kommenterar inte enskilda ärenden som detta, men jag kan säga att vi noggrant går igenom varje fall av denna karaktär var för sig, säger Janina Pfalzer, pressekreterare på Nordea.

Själva trenden med bank-id-bedrägerierna beskriver hon som "fruktansvärd".

– Bedragarna blir smartare, och det måste vi också bli. Vi måste upplysa våra kunder, utbilda dem i hur bank-id fungerar och uppmana dem att aldrig, aldrig släppa in någon på det här sättet.

Precis som vi tidigare skrivit bör du under inga omständigheter följa uppmaningar om att signera något med bank-id på uppmaning av en annan person. Har bedragaren knappat in ditt personnummer i inloggningsfältet hos din internetbank kan denne välja att "kapa" din inloggning och få fri lejd till exempelvis bankkontot.

Du bör också vara medveten om att det inte bara är Nordea-kunder som kan utsättas för bedrägeriet. Även SEB har fått se sitt renommé utnyttjas av telefonbedragarna, och Swedbank har också gått ut med en varning. Blir du uppringd av någon som säger sig representera din bank och vill att du signerar något med bank-id ska du i stället be om att få ringa upp banken själv för att kontrollera att uppgifterna stämmer.