Airties Premium Wifi är ett wifi-system med mesh-teknk som började säljas redan i våras. Det säljs enbart via Telia men är tillgängligt för alla, inte bara för Telias bredbandskunder. Telia har inte direkt varit aggressiva med marknadsföringen av systemet och därför lyckades vi helt missa att det existerade. Det ska vi givetvis rätta till. Mesh är superintressant, och ett bra system till ska givetvis uppmärksammas. Så då är frågan; är Airties ett bra system?

Stortest: 8 smarta wifi-paket som täcker hela huset

Wifi och ingenting annat

För det första kan det vara bra att påpeka att detta inte är ett system med routerfunktion som Google Wifi, Netgear Orbi, Linksys Velop med flera. Det ersätter inte din router, utan komplementerar den med bättre wifi, på samma sätt som en lös accesspunkt. Vi har testat ett par sådana tidigare, Devolo Gigagate och Strong Connection Kit. Faktum är att Airties-enherna är misstänkt lika Strongs. Det ser ut att vara exakt samma lilla fyrkantiga chassi, fast i vit plast istället för svart. Airties saknar också usb-port för nas-funktion och skrivarserver och den ljudutgång för AIrplay-stöd som Strongs system har.

Airties
En Airties-enhet är inte mycket mer än en kaffekopp hög och under fem centimeter i bredd.

Att installera Airties är rätt så enkelt. En av enheterna kopplas med fast nätverkskabel till din router, och övriga placeras ut på lagom avstånd i hemmet. Konfiguration sker sedan med en app till Android och IOS som sedan också är ditt gränssnitt för övervakning och administration. Här får vi tips på bra placering av de extra noderna, men inte någon indikation på om de verkligen placerats optimalt, som en del andra liknande system har i sin installationsfas. När allt är klart får vi bättre koll på hastigheten mellan accesspunkterna och kan placera om dem om vi inte är nöjda.

Gränssnittet är på engelska och vi ser inte att det finns något sätt att ställa om språket. Å andra sidan finns det relativt lite att ställa in. Det här är som sagt inte en komplett router, så alternativen gäller enbart hur ditt wifi ska konfigureras. Även där är det rätt så begränsat vad du kan göra. Du kan starta ett gästnätverk på separat ssid, och du kan ändra namn och lösenord på ditt befintliga, men till exempel inte välja säkerhetsprotokoll eller trimma wifi-kanaler.

Airties
Det lilla formatet gör den lätt att placera ut diskret på olika platser i hemmet.

Prestanda i mellanklass

Airties säljs i ett paket med tre identiska enheter, och det går också att köpa till extra efter behov. Telia är inte så generösa med teknisk information på sin webb, men på Airties egna hemsida finner vi att den modell som Telia säljer (det finns en handfull olika med olika kapacitet) med modellbeteckningen Air 4920 är av AC1600-klass.

Det innebär att den kör två frekvensband och kan hantera upp till 1200 megabit per sekund på 5 GHz-bandet och 300 megabit på 2,4 GHz. Det är exakt samma som just Strongs enheter, och lite kraftfullare än till exempel TP-link Deco M5 och Google Wifi, men beskedligare än Netgear Orbi, Asus Lyra och Linksys Velop.

En del av bandbredden går också åt till kommunikation mellan enheterna, och hur mycket det är kan variera beroende på antalet och hur de är placerade. Vi skulle nog säga att Airties är ett bra system för en stor lägenhet eller ett liten till medelstor villa, och fyra till fem samtidiga användare, så länge inte alla ska strömma 4k-video samtidigt.

Airties
Baktill hittar vi två gigabit nätverksportar. De extrafunktioner som snarlika komkurrenten Strong Connection Kit bjuder på saknar vi här.

Stabilt hög lägstanivå

På ett par tre meters håll, om du är i samma rum som huvudenheten kopplad till routern, är prestandan riktigt imponerande, med trådlösa överföringshastigheter på dryga 400 megabit per sekund. Detta sjunker till ungefär 200-250 megabit om du är uppkopplad till någon av de andra enheterna. Det är naturligt, då data alltid måste passera routern. Men sedan håller den stabilt minst 200 megabit till två datorer och en mobiltelefon samtidigt utspridda i testlägenheten.

Det är i klass med konkurrerande - lite billigare - dubbelbands-system. Vissa system som Netgear Orbi reserverar ett tredje frekvensband för kommunikation enbart mellan stationerna. Då blir det mer bandbredd över till dig. Men det är generellt sett dyrare prylar för den som har extra höga hastighetskrav.

Airties app
I administrationsappen är det rätt så tomt på funktioner och inställningar. Bäst är nätverkskartan som ger bra information om uppkopplingshastighet mellan enheterna.

En sak vi stör oss lite på med Airties är att den inte verkar så alert på att lämna över uppkopplingen mellan stationerna när vi rör oss i hemmet. Vi kan bokstavligen stå en meter från enheten i köket, med märkbart dämpad signal, och systemet har oss fortfarande uppkopplat till sovrummet. Det blev aldrig så dålig uppkoppling att vi hade avgörande problem att strömma, men vi fick en tillstymmelse till hackig Skype-upplevelse vid ett par tillfällen. 

Omdöme

Paket som Airties är ett enkelt sätt att få mesh-baserad wifi till en lite lägre prislapp än mesh-paketen med inbyggda routrar om du redan har en du inte vill byta ut. Men bara lite billigare. Priset för Airties tre-pack är bara marginellt lägre än Google Wifi eller TP-link Deco M5 som bägge ger lika bra täckning, klarar överlämning bättre, har snyggare gränssnitt och mer funktionalitet. Även de går att kombinera med den router du redan har om du vill. Airties ger aningen mer bandbredd än de två, men det tycker vi inte räcker till när de är såpass mycket bättre på allt annat. 

Fakta Airties Premium Wifi (Air 2920)

Tillverkare/kontakt: Airties/Telia
Produkttyp: Wifi-åtkomstpunktsystem med mesh
Trådlösa protokoll: 801.11a/b/g/n/ac (ac1600).
Frekvensband: 2,4 GHz + 5GHz.
Anslutningar per enhet: 2st gigabit lan/wan.
Trådlös säkerhet: Wpa, wpa2, wps.
Användargränssnitt: App (Android, IOS).
Prestanda, första enhet*: 414 Mbit/sek Mbit/s.
Räckvidd per enhet**: ca 8 meter.
Storlek: 10,9 x 4,15 x 10 cm.
Pris: 2 880 kr för 3 enheter (2 400 kr för Telia-abonnenter)

* Mätt på 3 meters avstånd i samma rum.
** Längsta avstånd, inklusive en tunn innervägg, där det behövdes en ny extender.

plus

Gott om bandbredd för de flesta användare
Enkel installation
Kompakt design

minus

Inget svenskt gränssnitt
Vissa problem med överlämning
Begränsade inställningsmöjligheter
Lite dyrt för vad man får

Betyg 3 av 5