Vad har Windows 9, Iphone 9 och Samsung Galaxy Note 6 gemensamt?

De finns inte.

Att hoppa över versionsnummer har blivit ett populärt sätt bland flera av teknikvärldens jättar att få sina produkter att verka aningen nyare, eller mindre daterade, än vad de annars skulle ha framstått som. Iphone X och Windows 10 låter helt enkelt lite bättre, lite mer framtid, än Iphone 9 eller Windows 9.

Och Adobe är inte sämre. Förra året släpptes Photoshop Elements 15, och den som trodde att 15 skulle följas av 16 hade fel. Nyligen släpptes en ny version av programmet, den här gången kallat Photoshop Elements 2018.

Missa inte! Allt om antivirus för Mac: Vilket är bästa valet (och behövs det ens?)

Photoshop Elements 2018

Här valde Adobe alltså att hoppa från versionsnumret 15 till årtalet 2018. Och märk väl, 2018 och inte 2017. Som för att vi ska tro att vi fått en försmak på nästa års version, redan i år.

Nummerbytet till trots är Photoshop Elements alltjämt den enklare, bantade versionen av Photoshop, för den som vill har det välrenommerade ”Photoshop” men inte riktigt betala det höga priset. Eller för den som vill ha något mer än datorns medföljande, enklare redigeringsprogram.

Till skillnad från storversionen av Photoshop måste vi inte prenumerera på programmet, utan kan köpa det direkt för lite drygt 900 kronor – och då är det vårt, utan några avgifter som ska betalas varje månad. Priset är dock något högre än förra året.

Teknikvärldens modeord letar sig till Elements

Årets version av Elements bjuder på några större förändringar, ett förbättrad program för att organisera våra foton, och även (lite mildare) satsningar på det som blivit heta modeord i teknikvärlden; artificiell intelligens och automation.

Som tidigare möts vi av tre olika lägen när vi startar programmet; ett enkelt läge, ett guidat läge och ett expert-läge. Och det är väldigt logiskt, det enkla läget har begränsad funktionalitet och kan vara bra innan vi känner oss mer bevandrade i programmet, eller om vi bara vill göra en snabbare redigering utan störningsmoment.

Photoshop Elements 2018
Elive, längst till vänster bland lägena i bild, är en ny genväg som tar oss till Adobes guider som annars hittas på Adobes hemsida.

Det guidade läget fick en större uppdatering förra året, men är sig relativt likt i år. När vi börjar vilja göra mer och lära mer om bildredigering finns smarta, guidade lägen, där vi kan få steg för steg-assistans i att justera exponering och kontrast, komponera bilder snyggare med beskärningsverktyget eller lägga till effektfulla vinjetter.

I år har läget även uppdaterats med roliga, och mer eller mindre användbara sätt att få bilder att se målade ut, använda dubbelexponeringar för att kombinera två bilder i en, samt byta bakgrunder på bilder, bland annat.

Photoshop Elements 2018

Det guidade läget är lätt att hänga med i, och definitivt ett bra sätt att testa sig fram med redigeringar vi annars kanske inte skulle kunna prova på.

Expert-läget är ungefär vad det låter som, ett mer avancerat läge som ger fler kontroller, ett aningen mer komplicerat gränssnitt – och större friheter. Det är dock fortfarande en bit ifrån Photoshop i fullversion, avancerade amatörer och semiproffs kan känna sig begränsade även i detta läge.

Gränssnittet är dock i alla lägen ganska simpelt och med stora knappar. Och man har inte gjort mycket för att förnya det i årets version. Det finns helt klart program som upplevs modernare, men visst fungerar det.

Automatiska markeringar

Bland nyheterna för i år hittar vi, som tidigare nämnt, ett par funktioner som försöker var lite smartare. Dels ”Auto-select,” ett markeringsverktyg som automatiskt kan markera ett objekt och isolera en bakgrund. Allt vi behöver göra själva är att dra en ram över objektet som ska markeras, programmet sköter resten. Det är ett simpelt sätt att till exempel sedan sätta en vit bakgrund på en bild, eller flytta ett objekt till en helt annan bild. Detta verktyg kommer till användning i flera av de guidade lägena, exempelvis för att byta bakgrund på ett objekt.

Photoshop Elements 2018

Automarkerings-verktyget gör inte rätt varje gång, men tillräckligt många gånger för att vi ska fortsätta vilja använda det. Och det gör markeringar bra mycket enklare.

Aldrig mer folk som blundar på dina bilder

Varje år verkar vi också få någon ny rolig funktion. I Elements 15 kunder vi dra på smilbanden i efterhand, förstora ögonen och liknande. I år är den ”roliga funktionen” ett sätt att öppna ögonen på någon som blundar. Perfekt för familjefoton. 

Photoshop Elements 2018
Foto: Jackie Dove / IDGEn av några smarta "ai-inspirerade" funktioner.
Photoshop Elements 2018
Foto: Jackie Dove / IDG

Det hela bygger dock på att vi har flera bilder av samma person, där personen inte blundar på någon av bilderna. Tog vi bara en bild, där personen blundade är det kört. Det går även att flytta ögon till en annan person, men där går nog gränsen för vad som börjar bli obehagligt.

Ai-hjälp låter dig sortera smartare, ibland

Med Photoshop Elements följer också ett program för att organisera dina bilder lite smartare, lite grann som Bridge till fullversionen av Photoshop. I år har den begåvats med en automatiseringsfunktion kallad auto curate, som ska ”kurera” dina bilder och lyfta fram vad som kan tänkas vara favoriter, utifrån saker som en korrekt exponering, ansikten i fokus och liknande.

Det kan vara ett bra sätt att göra ett första urval om vi kommer hem med en stor bunt bilder från julen eller semestern – men ärligt talat gör vi ett bättre jobb själva, vi människor. Åtminstone i våra tester gjorde auto curate rätt ungefär hälften av gångerna, och hälften av gångerna valde den ut bilder som var felexponerade, oskarpa eller konstigt beskurna. Så, lite tveksamma är vi.

I programmet finns nu också utökade funktioner för bildspel, där vi kan sätta samman bilder med musik, och välja bland några få olika teman. Det är inte jättekul, och det finns inte jättemånga teman, men lite av den medföljande musiken gör det trevligare. Vi kan också lägga till egen musik.

Photoshop Elements 2018

Till sist ska vi också nämna något som kommer göra Apple-användare mindre glada. Programmet saknar helt stöd för det mer utrymmessnåla heif-format som ersätter jpeg i IOS 11 och Mac OS High Sierra. Förhoppningsvis kommer detta i en framtida uppdatering men tills dess behöver vi konvertera bilderna, eller helt enkelt växla tillbaka till jpeg.

Dyrt om du inte utnyttjar allt

Photoshop Elements är ett familjeorienterat redingeringsprogram som i år begåvats med en del nya funktioner, som det smarta sättet att öppna ögonen på folk som blundar och automarkeringsverktyget. Och mindre smarta funktioner som auto curate.

Fråga vi återigen måste ställa oss när det nu gäller en ny version av Photoshop Elements är om det verkligen är värt pengarna. De enklaste redigeringar vi oftast gör på våra bilder – justera exponeringen, dra upp kontrasterna lite och kanske även fixar vitbalansen, kan vi göra i enklare, billigare och mindre prestandakrävande program.

Vill vi däremot lära oss mer om bildredigering, ha bra guider, kanske ett bättre sätt att organisera familjefoton, semesterbilder och naturbilder än att bara använda den vanliga filhanteraren kan det nog vara värt närmare tusenlappen.

Samtidigt är Elements något begränsat åt andra hållet, riktigt ambitiösa hemmafotografer, semiproffs och riktiga proffsanvändare kan längta efter mer kompetenta program, och kanske även gränssnitt som andas lite mer 2018 än vad Elements gör. Har vi redan Photoshop Elements 15 kan det möjligen vara värt en uppdatering, i alla fall om vi tror oss få nytta av ett automatiskt markeringsverktyg, och om vi har familjemedlemmar som blundar på alla bilder.

Omdöme

Photoshop Elements är ett familjeorienterat redigeringsprogram med ett bra guide-läge för att få lite hjälp på traven med bildredigeringen. Elements styrka är främst att det låter oss göra många rätt avancerade redigeringar med väldigt enkla medel. Men det tar också stor plats på hårddisken, är ganska tungrott – och dyrt. Det kräver att vi utnyttjar alla programmets funktioner för att det ska vara värt pengarna. I annat fall klarar vi oss med ett enklare program.
 

Fakta: Photoshop Elements 2018

Funktion: Program för bildredigering och -sortering till Mac och Windows.
Systemkrav: 4 gb arbetsminne, 5 gb ledigt utrymme på hårddisken. 1 280 x 800 pixlar bildskärm. Minst 1,6 GHz processor på Windows, minst en 64-bit Intel-processor med flera kärnor på Mac. Windows 7 SP1, Windows 8, Windows 10 (64 bitar). Eller Mac OS X 10.11 eller senare.
Mer information: Adobe. 
Pris: 993,75 kronor för den digitala utgåvan. Finns även på dvd. Billigare om vi uppgraderar från äldre modell.

plus

Avancerade redigeringar med enkla medel
Bra guidat läge
Lätt att organisera bilder och skapa bildspel
Auto Select

minus

Dyrt om du inte utnyttjar hela programmet
Känns inte helt modernt
Inget stöd för heif-formatet
Mac-versionen finns inte på svenska

Översättning/bearbetning: Samuel Nyberg

Betyg 4 av 5