Surface Book 2 sedd genom värmekamera
Foto: Gordon Ung

Även med laddaren ansluten eller inkopplad i den speciella dockningsstationen kan batteriet i Microsofts Surface Book 2 långsamt ladda ur och ta slut. Det händer om du pressar datorn med krävande program och tunga spel.

Surface Book 2 har en kraftfull grafikkrets, Geforce GTX 1050 eller 1060, och Microsoft har skrutit om hur den har prestanda som en stationär dator och kan spela spel som Gears of War 4 med högsta inställningar. Men företaget nämnde inte att datorn i så fall inte kan hålla på hur länge som helst eftersom det innebär att strömmen från laddaren inte räcker till utan att batteriet måste hjälpa till.

Problemet uppstår bara om Windows 10:s strömsparläge är inställt på ”bästa prestanda”. Den inställningen aktiveras i vanliga fall inte automatiskt utan måste slås på manuellt.

När våra amerikanska kollegor testade genom att köra Furmark och Prime95 sida vid sida hade batteriet laddats ur 15 procent efter 45 minuter. Som jämförelse testades en Gigabyte Aero 14 med samma grafikkrets och liknande prestanda i övrigt. Den hade fortfarande fullt batteri, men skillnaden är laddaren: Microsoft skickar med en laddare på 102 watt medan Gigabyte har en på 150.