Utbudet av kompetenta och lättanvända medieredigeringsprogram som inte riktar sig till proffs har aldrig varit enormt, och Adobe har konstant hållit sig på topp med hög användarvänlighet och många avancerade funktioner, importerade från proffsprogrammen och förenklade för gemene man.

Test: Adobe Photoshop Elements

AI, nu också i Elements

I år är de stora nyheterna i Premiere Elements ett par funktioner som Adobe säger är byggda på artificiell intelligens och maskininlärning och som kan analysera dina videoklipp och göra flera smarta beslut åt dig.

En av dessa heter Spontana stunder och plockar ut ett gäng stillbilder ur ett markerat videoklipp, de som programmet själv tror är bäst. Den söker efter ansikten, grupper av människor, och andra motiv i fokus, och filtrerar bort exempelvis bildrutor med rörelseoskärpa.

Premiere Elements 2018
Spontana stunder heter funktionen som analyserar och automatisk lyfter ut bästa stillbilderna ur dina filmer. Eller i alla fall de programmet tycker är bäst. 

En annan funktion som har blivit extra smart är Smart trim, som istället automatiskt tar korta klipp ut en längre film och klipper bort resten. Återigen är det programmet som bestämmer vad som är intressant och inte. Även här trimmas skakig kamera och ofokuserad bild bort, men sedan är det mer en fråga om hur mycket action det är i bilden, eller om det finns tydliga ansikten. Du kan justera en del parametrar, men det mesta sker utanför din kontroll.

Förbättring, men fortfarande begränsat

Det här är ingen ny funktion, utan har funnits i flera tidigare versioner av Premiere Elements. Vad som är nytt är att den blivit klart smartare och mer användarvänlig i årets version. Bland annat kan du nu välja att slå samman det ihopklippta till ett klipp, eller låta dem ligga som separata klipp i tidslinjen, så att du kan redigera vidare manuellt själv.

Premiere Elements 2018
Funktionen Smart Trim har blivit smartare, intuitivare och tydligare än förr. Nu är den till och med användbar... ibland. Men då och då gör den också rätt så märkliga val, så var noga med att kontrollera resultatet.

Båda dessa funktioner är riktigt intressanta för filmklipp där det till exempel inte är så viktigt exakt vad som händer eller sägs, utan där du bara vill få ut ett gäng ögonblick med hög lägstanivå. Det är också möjligt att du och Adobe har helt olika åsikter om vad som är intressant att få med.

Felfria är dessa funktioner inte, och du har givetvis full möjlighet att göra både stillbilder och uppstyckning och trimning av klipp manuellt. Funktion för att manuellt ta ut bildrutor är dessutom mycket bättre tillgängligt i Elements 2018 än i tidigare versioner.

Premiere Elements 2018
Du kan också ta stillbilder manuellt, eller frysa bilden i några sekunder i din tidslinje.

Plus och minus för manuella grundfunktionerna

Annars är det mesta sig likt från förra versionen. Gränssnitt och upplägg är i stort sett identiska, vilket för det mesta är positivt, då vi tycker Adobe generellt hittat rätt nivå mellan god kontroll och enkel hantering.

En del saker frustrerar dock, som att det fortfarande inte går att justera ljudegenskaper eller videoeffekter på mer än ett klipp i taget.

Istället för så enkla saker laddar Adobe som vanligt på med ett gäng nya guider för specifika situationer. Nytt i 2018 års version är bland annat automatisk korrigering av vanliga ”fel” i film från actionkameror av Go Pro-typ, som linsförvrängning och färgskiftningar.

Premiere Elements 2018
Många nya hjälpsamma guider

Skapa film för Facebookflödet

Vi får också en ny guide för att skapa videoklipp med rörliga textrutor, av den typ som blivit vanligt på senare tid i till exempel sociala medier, och en guide för att skapa ”studseffekt”, det vill säga klipp som loopar fram och tillbaka, och som sedan kan exporteras till animerad gif eller kort videoloop. Export till gif fungerar dock bara i Windows-versionen av programmet och inte för Mac OS.

Det vi gillar med detta guidade läge är att det inte handlar om automatiska gränssnitt utan att du får en guidad genomgång hur du gör det hela i expertläget. Så istället för att hjälpa dig med en viss uppgift eller effekt så utbildar programmet dig till att bli en bättre användare, så att du kan göra det manuellt nästa gång.

Bra valOmdöme

Allt som allt är Adobe Premiere Elements 2018 ett lättanvänt och kompetent program som faktiskt räcker långt även för halvproffs som vill producera webbvideo med proffsig framtoning. Är du redan van vid att klippa film och kör äldre version av Premiere Elements finns det inte mycket för dig att hämta här. Men för den som vill ha ett enkelt program att börja utforska och lära sig videoproduktion med, eller vill kunna få snygga resultat med minimal arbetsinsats är det en väl investerad tusenlapp.

Fakta Adobe Premiere Elements 2018

Utgivare: Adobe
Funktion: Videoredigeringsprogram
Systemkrav, hårdvara: 2 GHz cpu, 4 GB ram, 15 GB ledig disk,
Operativsystemsstöd: Windows 7 (sp1), Windows 8, Windows 10, MacOS X 10.11 eller senare
Pris: 994 kr på Adobe.com.

plus

Lättanvänt
Kraftfullt även för halvproffs
Massor av funktioner
Smarta guider som utbildar

minus

Inte riktigt så intelligent som utlovat
Måttligt med nytt jämfört med föregångaren
En del enkla saker är onödigt bökiga

Betyg 4 av 5