Chefen för FCC, den amerikanska federala myndigheten för etermedier i USA, Ajit Pai, meddelade under tisdagen att myndigheten nu tänker ta bort de nätneutralitetslagar som infördes under Obama-administrationen. Det rapporterar The New York Times

Missa inte: Därför protesterar internet-jättarna

Nätneutralitet är principen att all data på internet ska behandlas likvärdigt, snarare än att internetleverantörerna kan bestämma vilken data som ska prioriteras. Svag nätneutralitet kan exempelvis leda till att internetleverantörer kan erbjuda olika hastigheter på internet, beroende på vilka tjänster som används, eller blockera oönskade sidor.

FCC:s ändring kommer kräva att internetleverantörerna måste berätta för sina kunder vilka sidor som har höjd och sänkt hastighet, samt vilka som blockeras. Flera av internetleverantörerna i USA har sedan tidigare hävdat att de inte kommer blockera eller justera någon trafik på nätet.

Kritiker mot förändringen säger att framgången bakom internet har varit möjlig för att det varit neutralt, något som låtit internetanvändare skapa och dela innehåll och utöva sin yttrandefrihet på lika villkor. Argumentet som nu istället förs fram av Ajit Pai är att nätneutraliteten är ett "ekonomiskt hinder för företagen."

FCC kommer att rösta om förslaget 14 december, drygt sju månader efter att de påbörjade sitt arbete med att montera ner nätneutraliteten.