Dina öron

Tänk att du drar tillbaka håret och låter en kamera skanna dina öron när du handlar något i framtiden. Det må låta långsökt, men faktum är att det har gjorts en hel del framsteg när det kommer till öron i kombination med biometri.

Öron

– Öron är unika. De är stabila och bestående, vilket betyder att de förändras väldigt lite över ett liv. Det är också sant när det kommer till fingeravtryck, men mindre sant när vi pratar om ansiktsigenkänning, säger Michael Boczek, chef på Descartes Biometrics, till Wired.

Japanska NEC är ett av företagen som satsar på tekniken. Man använder ljudvågor för att avläsa öron, i en process som tar under en sekund och har träffsäkerhet på över 99 procent, om vi får tro NEC själva.

Läs även: 6 biometriska tekniker du inte vill använda


Dina hjärtslag

”Låt hjärtat va’ me’”, sjöng Sonya Hedenbratt i tv-serien med samma namn på det glada sjuttiotalet. Nästan femtio år senare kan det visa sig vara mer passande än någonsin, åtminstone om vi snackar biometriska inloggningar. Sensorer av olika slag som läser av vårt hjärta har vi sett flera exempel på redan, men framöver kan vi rent av använda hjärtat för att exempelvis logga in på vår internetbank.

Puls

Sydkoreanska Korea Internet & Security Agency utvecklar en biometrisk teknik som kombinerar fingeravtryck, hjärtslag och EKG. Enligt företaget ska tekniken vara en betydligt säkrare form av inloggning än vad som erbjuds i dag.

Läs också: Forskare föreslår hjärtslag som inloggningsmetodDina vener

Den här tekniken är förmodligen närmare än du tror. Redan i år blev nämligen en mataffär i Storbritannien först i världen att låta sina kunder betala med hjälp av venerna i sina fingertoppar. Det hela fungerar som så att du placerar ditt finger i en skanner, som läser av dina vener. Det brittiska företaget Stahler satsar stort på tekniken genom sin produkt Fingopay – och är mitt uppe i diskussioner med flera affärskedjor runt om i Storbritannien.

Simon Binns, kommersiell chef på Stahler, menar att tekniken gör det väldigt enkelt för kunderna att betala.

– De behöver inte bära med sig varken pengar eller kort. De behöver inte komma ihåg någon pin-kod. Du tar bara med dig själv. Det är den säkraste formen av biometri. Det finns inga kända incidenter när denna tekniken där denna tekniken har knäckts, säger han till Telegraph.

– När du placerar ditt finger i skannern kollar den om du lever, den kollar efter en puls och den kollar efter hemoglobin. Din venkod är säker eftersom den förvaras i en databas i krypterad form, som binära nummer.