Det har blivit dags att summera 2017. Vi började året med att testa mobiltelefoner i high end-klassen, och här har det hänt massor under året. Samtidigt som Samsung och Apple släppt flera nya toppmodeller kommer utmanarna Huawei och Oneplus starkt med prisvärda alternativ.

Vi har också sett ett antal nya trender som bitit sig fast under året. True wireless-hörlurar är här för att stanna, IP-kameror med uppladdningsbara batterier har gjort dundersuccé och Apple har (äntligen) tagit steget till trådlös laddning i sina nya mobiler. Samtidigt har de nya Mesh-baserade routerlösningarna underlättat ordentligt för oss som vill ha trådlöst nätverk med bra täckning i alla rum hemma på ett enkelt sätt. Det här är helt klart året då vi på allvar ser att kablarna börjar försvinna.

Philips Hue
Smart belysning, här med Philips Hue.

Det har också hänt väldigt mycket på smarta hemmet-sidan. Inte främst i form av helt nya funktioner och möjligheter utan snarare att tillverkarna har blivit bättre på användargränssnitt och på att få produkter att fungera ihop. Philips Hue är ett lysande exempel. Den första generationen lanserades redan 2012, men det är nu i år vi sett den enorma potential Philips lösning för att ta kontroll över belysningen hemma har. Massor
av nya kompatibla lampor och styrenheter, stöd för Google Home och Apple Homekit och framför allt en snygg, enkel och användarvänlig app.

Smarta låset Yale Doorman, och liknande alternativ från andra tillverkare, har också funnits några år. Men det är först nu vi ser hur smidigt det är att använda när de funkar ihop med larmleverantörernas appar och med andra styrsystem som exempelvis Fibaro Home Center.

Vi är fortfarande bara i början av smarta hemmet-revolutionen. Räkna med att vi på PC för Alla kommer att fortsätta att bevaka det här området stenhårt under nästa år, samtidigt som PC:n fortfarande står stark som mittpunkten i våra digitala hem.

Philips Hue White and Color Ambiance Starter Kit E27 10W 3-pack (Dimbar) Pris vid test: 1489 kr.

Bästa pris just nu: 1299 kr