3: Tveksamma teknikprodukter som inte kommer fram eller håller vad de lovar

TVFox scam

Vi har tagit emot ett flertal tips angående produkterna TV Fox och TV Frog. Dessa säger sig ge tillgång till smart tv-funktioner eller ett massivt utbud av tidigare otillgängliga tv-kanaler så fort du fått hem produkten. Om just detta stämmer vet vi inte – däremot har vi blivit varse flera lagda beställningar som aldrig dykt upp hos kunden. Som grädde på moset använder sig företaget av extremt ljusskygg marknadsföring i form av fejkade kundrecensioner, kompletta med stulna Facebooknamn och bilder.

Så går det till: De här produktförsäljningarna (det har sålts datortillbehör också) har pågått ett tag nu, men verkar alltid lyckas få några olyckliga på kroken. Prylarna marknadsförs av företaget Freesee TV, vanligen på domänen cool-technology och har en stor mängd sponsrade Facebookinlägg i släptåg. Icke-klickbara Facebookprofiler ger produkterna idel hyllningar – och namn och bild på recensenterna verkar ha samlats in lite hejvilt från Facebook.

Vittnesmål från besvikna kunder avslöjar att de A) Fått hem en produkt, blivit extremt missnöjda och inte erbjuds någon form av kundsupport, eller B) Att deras beställningar – och pengar – går upp i rök. Ett par recensenter verkar ha lyckats få hem produkten efter att ha hotat att polisanmäla företaget.

Tvfox scam
Nämen titta! De svenska kommentatorerna som hyllar produkten har franska dubbelgångare - som skriver exakt samma saker. Klicka på bilden för att förstora den!

Så skyddar du dig: Den här typen av försäljning drivs globalt men verkar drabba många svenskar. Lusläs sidan och erbjudandet, försök identifiera taskigt språkbruk (mycket direktöversätts), säkerställ att recensionerna är klickbara och verifiera att länkar leder dit de ska. Lägg absolut inga beställningar utan att dra en internetsökning på företaget och läs andras omdömen. Seriösa företag är leveranssäkra, noggranna och korrekta i såväl marknadsföring som kundhantering.