5: Fejktävlingar på Facebook – förbered dig på en våg av spam

Att tävla om attraktiva produkter kan vara lockande, men det gäller att hålla tungan rätt i mun. Många seriösa aktörer lottar gärna ut saker på sociala medier, och därför kan det vara svårt att skilja fejk från äkta vara. Genom att delta i en oseriös tävling riskerar du att överösas med spammejl och andra otrevligheter när dina kontaktuppgifter säljs vidare till högstbjudande.

Så går det till: En av de vanligaste metoderna för att komma över tävlingsdeltagares kontaktuppgifter är att ha någon typ av formulär kopplat till tävlingssidan. Här uppmanas du skriva in saker som namn och e-postadress för att kunna delta. Detta är sedvanligt även vid seriösa tävlingar – problemet med blufftävlingarna är att de säljer vidare din information till skrupellösa spammare. En annan form av tävlingsbedrägeri handlar om att få stor spridning på ett Facebook-inlägg och i efterhand lägga till en oskyldig länk som leder till skumma tredjepartssidor som ofta har samma syfte som formulären.

Så skyddar du dig: Den svenska Facebooksidan Bluffakuten har blivit mångas husgud när det kommer till att identifiera fejktävlingar. Gå med där och håll utkik – och passa på att tipsa om tävlingar du själv finner suspekta. Deras devis är att "om det verkar för bra för att vara sant så är det antagligen det också" – en hållning som egentligen kan appliceras på allt som marknadsförs på nätet. Hejda impulsen och känn efter ordentligt om du drabbas av minsta föraning. Glöm inte att utnyttja Facebooks funktion för att anmäla inlägg för att bespara andra elände.