Fejkade tävlingar, bank-id-bedragare, skadliga meddelanden och påhittade produkter. År 2017 kan nätet upplevas som ett enda ormbo med fällor som kan vara både tidsödande och kostsamma att ta sig ur. Om du ramlar i, vill säga.

Vi på PC för Alla blir kontaktade flera gånger i veckan med tips på bluffar och bedrägerier som vi borde varna våra läsare för, och vill först och främst tacka alla som hör av sig till oss. Att hålla sig informerad om aktuella intrång, nätbluffar och annat digitalt otyg är det bästa sättet att klara sig undan.

Läs också: Därför går vi på 'fake news' på Facebook – och delar det vidare

Därför går vi nu ut med nyttig information om de mest spridda av nätskojarnas hyss. Läs vidare och sprid sedan informationen till dina vänner, så kan du klappa dig själv på axeln för att du är med och gör internet bättre. Artikeln kommer att uppdateras kontinuerligt när vi får nys om nya bluffar och bedrägerier.

1: "Banken" eller annan viktig myndighet/tjänst ringer och ber dig signera med bank-id

Bankid

För ett par veckor sedan skrev vi om Jenny, som blivit av med alla sina besparingar efter att ha gått i bank-id-bedragarnas fälla. De sade sig ringa från Nordea i ett viktigt ärende – "någon gör av med dina pengar i Polen" – och bad henne signera med bank-id så att de skulle kunna skydda hennes pengar. Kvinnan i andra änden lät trygg och förtroendeingivande, men det slutade med att hon tog alla Jennys sparpengar. Nordea tog i det här fallet inget ansvar för de försvunna pengarna (Jenny hade släppt in bedragarna själv) och hon fick ingen ersättning för det inträffade.

Så går det till: I form av ett välkrypterat, digitalt certifikat är bank-id som tjänst i grunden säker. Problemet är att bedragarna snarare spelar på dina rädslor och farhågor för att komma åt känsliga uppgifter. Något som dock saknas är geografiska begränsningar: Om någon på andra sidan stan skrivit in ditt personnummer på exempelvis Nordeas inloggningssida – och får dig att skriva in säkerhetskoden för bank-id – kommer personen att loggas in i din bank när du trycker "OK".

Så skyddar du dig: Signera aldrig något via bank-id om det inte sker på ditt eget initiativ. Banker ringer inte upp dig och begär att du utför den här typen av handling. Är du osäker på intentionen – be att få ringa upp banken själv och kontrollera att uppringaren är den hen utger sig för att vara. Var alltid noga med att kontrollera vilken tjänst du signerar mot när du använder bank-id såväl på dosa som i mobilen.