FRÅGA. Mina Excel-filer har konverterats till formatet xlsx, vilket gör att de inte kan öppnas. Jag kan inte skapa en ny Excel-fil utan att den konverteras till en xlsx-fil med automatik. Vad kan jag göra?
Web

SVAR. Standardformatet i Excel heter xlsx. Microsoft bytte från det gamla formatet, som hette xls för ungefär tio år sedan.

Den stora skillnaden var enligt Microsoft att det "nya" formatet tar mindre plats och krånglar mindre. Det är dock inga problem att öppna gamla xls-filer i nyare versioner av Excel. Du väljer bara Arkiv, Öppna som vanligt.

Excel

I en ny version av Excel går det att spara filer i det gamla formatet. Välj Arkiv, Spara som och byt från Filformat: Excel-arbetsbok till Excel 97-2003 arbetsbok. Du kan även göra bytet i standardinställningarna via Arkiv, Alternativ, Spara. Här byter du från Spara filer i följande format: Excel-arbetsbok till Excel 97-2003-arbetsbok.
Om du har en väldigt gammal version av Excel kan du ladda ned ett tillägg som gör att du ska kunna öppna nya filer. Läs mer om hur du gör på och hämta rätt verktyg hos Microsoft.