Vi i Sverige brukar vara duktiga på att slå oss för bröstet och påtala vår tongivande roll inom it- och teknikutveckling. Norge har osthyveln och Danmark sitt Lego. Men Finland då? Molotov-cocktail och en hel massa annat, ska du veta. För att fira vårt kära grannlands 100-årsdag vill vi passa på och påminna om landets avgörande betydelse för teknikutvecklingen. Vi föreslår att ni drar igång Finlands nationalsång i Youtube-klippet ovan medan ni läser det här. Grattis Finland! 

1: Nokia-telefonerna

Nokia

Det vore grovt tjänstefel att hylla vårt grannland utan att nämna den dynasti av Nokia-telefoner som härrör från landet – och staden i södra Finland med samma namn. Nokia grundades redan 1865 och sysslade inledningsvis med pappersmassa och gummi. Sedermera ingick även kabeltillverkning och nätverksteknik i repertoaren, och 1982 kom företagets första "bärbara" telefon. Mobira Senator vägde 9,8 kilo och var avsedd att tas med i bilen. 1992 lanserades Nokia 1011, världens första gsm-telefon för konsumenter. En av företagets största succéer är naturligtvis Nokia 3310, som lanserades i september 2000. Resten är, så att säga, historia – efter flera floppar med bland annat Windows Phone och försäljning till Microsoft gick Nokia-lurarna under jorden, för att i år återlanseras av finska HMD Global.

Läs även: Så bra är nya Nokia 3310


2: Linux

Linux

Med hjälp av verktyg från Richard Stallmans Gnu-projekt skapades Linuxkärnan av den finlandssvenske programmeraren Linus Torvalds i Helsingfors i början av 90-talet. I september 1991 släpptes version 0.01 av Linuxkärnan, men Linux 1.0 såg dagens ljus först 1994. Sedan dess har det skapats otaliga distributioner som Ubuntu, Red Hat och Fedora, och mängder av Linuxbaserade operativsystem har tagits fram. Det kanske mest kända är Googles Android, som körs på en modifierad Linuxkärna och i dag återfinns på över 2 miljarder aktiva enheter. Tizen är ett annat populärt operativsystem som baseras på Linux, och bland annat används i smartklockor, tv-apparater och smarta hem-prylar.

Fördjupning: Läs mer om Linux makalösa resa till världsherravälde


3: Sms

Sms

Protokollen för de omåttligt populära textmeddelandena är en standardiserad del av gsm-nätet och definierades redan 1985. När världens första gsm-nät öppnades 1991 var finska operatören Radiolinja först på bollen. Matti Makkonen, som brukar kallas sms:ets fader, avled i juli 2015 och sägs vara den förste som sålde in idén om textmeddelanden över mobilnätet. Världens första sms skickades först den 3 december 1992 av ingenjören Neil Papworth. Meddelandet gick från en pc till Vodafone-bossen Richard Jarvis, som tog emot det på sin Orbitel 901-telefon.

Läs även: Teknik från förr – 9 saker dagens unga aldrig kommer förstå


4: IRC

IRC

Förkortningen står för Internet Relay Chat och avser det kommunikationsprotokoll som används för individ- och gruppchatter, ofta i form av kanaler. Protokollen utgår ifrån en mjukvara som arbetar enligt klient/servermodellen, vilka i dag finns i hundratals olika utföranden. Ett av de mest utbredda är Mirc, men även program som Xchat, Quassel och Nettalk har vunnit respekt bland användarna. Vem som ligger bakom IRC? En finne, förstås! Jarkko Oikarinen skapade standarddokumentet för IRC år 1988 när han arbetade på Uleåborgs universitet. Den första transatlantiska chatten ägde rum ett år senare mellan Uleåborg och Corvallis, Oregon.

Läs även: 19 häftiga fakta om internets barndom


5: Erwise

Erwise

Ja, de flesta vet att World Wide Web skapades av Tim Berners-Lee, som lade grundvalarna för det moderna internet år 1989. Sedan behövdes det ju ett gränssnitt att surfa i också. Det första grafiska, "användarvänliga" och brett tillgängliga programmet i den kategorin var Erwise, som byggdes av studenterna Kim Nyberg, Teemu Rantanen, Kati Suominen and Kari Sydänmaanlakka vid Helsingfors universitet. Webbläsaren, som de numera kallas, släpptes i april 1992 och fick sin sista större release blott två år senare. Numer är projektet helt nedlagt, men Erwise anses likväl vara en viktig milstolpe på vägen mot de moderna webbläsare som i dag används för att navigera internet.

Läs även: Bästa browser – stor jämförelse av de populäraste webbläsarna