Asus Novago är en Windows-laptop med något helt nytt under huven: Snapdragon 835 Mobile PC Platform – Qualcomms satsning på att använda en smartphone-krets för att plocka andelar inom marknaden för Windowsdatorer.

Läs mer: Nu är pc med Arm-chipp verklighet till slut

Vi fick en liten stund med datorn tidigare i veckan. Qualcomm-chefer har redan medgett att Snapdragon-plattformen kommer att ta lite längre tid på sig för att starta datorn, köra igång appar och ett gäng andra uppgifter. Våra första intryck ligger i linje med detta: Snapdragon-datorn verkar kunna erbjuda precis tillräckligt mycket snabbhet och prestanda för att tillfredsställa blygsamma användare med lite lägre krav.

På utsidan ser Asus Novago ut som vilken ultrabook som helst. Den mäter 31,5 x 22 x 1,5 centimeter och väger strax över 1,3 kilo. Novago känns stabil att hålla i handen, men kanske lite tyngre än vissa andra ultrabook-datorer vi haft att göra med. 13-tumsskärmen har en modest skärm med upplösning om 1920x1080 som rimmar väl med Qualcomms löfte om lång batteritid i Snapdragon-baserade datorer. I minnesväg räknar vi in 6 GB.

Asus Novago
Foto: Mark Hachman / IDG News

Qualcomm och datortillverkarna tror sig kunna leverera uppemot 22 timmars aktivt användande när det kommer till batteritid – eller två dagar om vi mixar in lite standby-tid. Tanken är att du ska kunna lämna laddaren hemma, och dessa laddare – som är av vanlig utformning med "block" på mitten – syntes över huvud taget inte till under demonstrationen av Novago.

Någon usb-c-kontakt ser vi inte röken av. I stället sitter ett gäng usb-a-portar på datorns vänstra sida. På den högra sidan sitter på/av-knapp, hörlursuttack, hdmi-utgång och faktiskt en sim-kortplats. Dessa återfinns vanligen på mer business-orienterade maskiner, och att vi hittar en sådan här i Novago tyder på att funktionen är på väg att bli bredare tillgänglig för "vanliga" konsumenter.

En intressant detalj är att Novago-datorn körs på Insider-versionen av Windows 10. Detta ska göra dem snabbare att uppgradera, och Windows 10 Fall Creators Update stödjer faktiskt de nya Snapdragon-processorerna.

Med en mobilkrets som kontrollerar en fullfjädrad pc ställer vi oss naturligtvis frågan hur långt man egentligen kan ta konceptet prestandamässigt. Vi upplever att datorn klarar en mängd grundläggande uppgifter – som att surfa med Edge – helt galant. Däremot går det segare att använda Power Point-appen, som faktiskt kraschar efter ett tag. Sedan tar appen över en minut att starta om, men de färdigställda rutorna i presentationen laddas då in i snabb takt.

Asus Novago
Foto: Mark Hachman / IDG News

Efter att vi stängt och sedan öppnat locket på datorn tar Windows bara ett par sekunder på sig att ladda. En total omstart kräver dock 30 sekunder för att nå login-skärmen. Det är inte jättedåligt på något sätt, och tanken med Snapdragon-datorerna och deras energieffektivitet är ju att de inte ska behöva startas om särskilt ofta.

Andra mjukvarutester levererar varierande resultat. Vi provar att uppgradera en av Novago-datorerna till Windows 10 Pro, vilket fungerar fint. Sedan installerar vi Chrome och jämför laddningstiden för samma sajter i Microsofts webbläsare Edge. PCWorld.com laddar mycket snabbare på Edge. Samma sak upplever vi för sajten CNET.com, som i Edge laddas in på 8,5 sekunder jämfört med hela 14.7 sekunder i Chrome.

De verkliga fördelarna med att köra en dator som baseras på Snapdragon är fortfarande inte helt uppenbara. Samtidigt som vi verkligen uppskattar Qualcomms vilja att klämma ned mer batteritid i bärbara datorer behöver vi testa datortypen mer utförligt innan vi vågar säga bu eller bä.