Det var inte länge sedan experterna talade om datorns död. Försäljningen av surfplattor sköt i höjden medan intresset för vanliga traditionella datorer rasade.

I dag är rollerna omvända. Det säljs allt färre surfplattor, och den klassiska datorn har genomgått en ansiktslyftning. Våra bärbara datorer har helt enkelt blivit tunnare, lättare och läckrare.

Dyra program

Nu blir våra datorer förstås aldrig bättre än de program vi utrustar dem med, men problemet är att de kommersiella programmen fortfarande är ganska dyra. Medan vi är vana vid att en app till mobilen max kostar några tior kan ett datorprogram gå på flera tusenlappar. Ja, många av oss lägger ner mer pengar på programmen än på själva datorn.

En tydlig trend är också att tillverkarna går över till olika prenumerationslösningar. I stället för att betala för ett program en enda gång måste du betala en årsavgift som inkluderar fria uppdateringar. På kort sikt blir förstås billigare, men det betyder också att du drar på dig en fast kostnad som du inte blir av med.
Att betala dyrt för ett kommersiellt datorprogrammen är dock onödigt. Det finns nästan alltid ett gratisalternativ som gör samma sak.

Libreoffice
Kontorspaketet Libreoffice fungerar på samma sätt som Microsoft Office – utan att kosta ett öre.

I stället för kontorspaketet Microsoft Office och fotoprogrammet Adobe Photoshop kan du exempelvis använda de kostnadsfria utmanarna Libreoffice och Paintnet. Och i stället för att köra antivirusprogram från Norton och Kaspersky kan du använda gratisalternativ som Avira eller Avast.
Det finns även gott om exempel på smarta små smarta verktyg som ger datorn nya funktioner – och som egentligen bara finns som nedladdning.

Locka till köp

Förklaringarna till att högkvalitativa program skänks bort gratis varierar. I många fall handlar det om ideologi. Somliga vill av principiella skäl att nätet ska vara fritt, och det här är en drivkraft för att skapa gratisprogram. Den här sortens program brukar kallas för öppen källkod (open source) och tanken är att de ska spridas fritt och att alla tillsammans ska arbeta för att förbättra dem. Libreoffice är ett exempel på detta.

Den andra viktiga förklaringen är att kommersiella aktörer skänker bort en nedbantad gratisversion, med en förhoppning att du ska gilla programmet så mycket att du vill byta till bättre version som kostar pengar. Så här jobbar exempelvis Avira och Avast. En tredje förklaring är att gratisprogrammen kan vara reklamfinansierade. Du får med andra ord programmet utan kostnad, men exponeras å andra sidan för reklam.

Laddaner.nu
På sajten Laddaner.nu hittar du flera hundra utvalda program som är gratis att använda.

Du som är nyfiken på nätets gratisprogram kan använda PC för Allas programsajt Laddaner.nu. Här finns över hundra program som är helt gratis. Du hittar dem genom att klicka på valfri kategori och sedan bläddra dig fram till det program du är intresserad av. Du hittar en kort beskrivning och en direktlänk till programtillverkarens nedladdningssida.

För många program finns det även snabblästa kom igång-guider som visar hur du använder programmen.

Oavsett hur du laddar ned ett gratisprogram är det dock viktigt att hålla koll på säkerheten. Här är det viktigaste tipsen.

5 tips för bättre säkerhet

 • Många programtillverkare har fyllt sina nedladdningssidor med annonser. Dessa innehåller ofta ord som Download, och syftet är att locka dig till klick. Var med andra ord noga så att du laddar hem rätt program!
   
 • När du laddar ned ett gratisprogram kan programtillverkaren erbjuda dig ett annat program ”på köpet”. Det här är ofta ett betalprogram, och på sätt tjänar tillverkaren pengar på gratisprogrammen. Att ladda ned tilläggen är frivilligt, och du kan utan problem skippa det. Det här gör du som regel genom att välja ett alternativ som heter något i stil med Change settings och avmarkera tilläggsprogrammet.
   
 • Varnar ditt säkerhetspaket för något av gratisprogrammet? Förklaringen kan antingen vara att de innehåller någon sorts reklam. Olika säkerhetspaket har olika definitioner av vad som är skadligt. Ett antivirusprogram kan med andra ord varna medan ett annat inte gör det. Är du osäker kan du testa den fil du har laddat hem med Google-ägda säkerhetstjänsten Virustotal. Läs mer i vår guide här.
   
 • Ett dilemma med nätets gratisprogram är att de kan förändras. Ofta görs de av små företag, och om de byter ägare eller inriktning kan programmen utsättas för säkerhetshot. Ett program som är ofarligt när du läste ett tips i en tidning kan med andra ord ha blivit infekterat när du läser artikeln. Även är kan Virustotal vara till nytta.
   
 • Vill du bli ännu tryggare kan du välja att enbart ladda hem program från Windows Store, som är Microsofts ”appbutik” för Windows 10. På samma sätt som du kan ladda hem appar till mobilen via Google Play eller App Store kan du alltså ladda hem Windows-program härifrån. Programmen i Windows Store är säkerhetskontrollerade, och du behöver inte besöka några okända sajter för att sköta installationen. Allt sker via Windows Store, och program som installeras härifrån är också lätta att avinstallera. Om du måste betala för ett program gör du det säkert via Microsofts system.
  Nackdelen är utbudet. Det finns relativt få appar att ladda hem via Windows Store. Så är det både om man jämför med Android/Iphone och med de vanliga Windowsprogrammen. Du hittar Microsoft Store genom att klicka på Start-knappen längst ned till vänster och leta upp Microsoft Store.
Virustotal
Virustotal hjälper dig att säkerhetskolla ett program innan du installerar det.