Windows 10 använder den nya appen Foton som standardbildvisare, men många av oss föredrar fortfarande den gamla fina Windows fotovisare. Om du kör en dator som uppgraderats från Windows 7 eller 8.1 till Windows 10 finns fotovisaren fortfarande tillgänglig och du kan ställa in den som standardfotovisare om du vill.

Men om du utför en ren installation av Windows 10 eller köper en dator med Windows 10 förinstallerat kan du inte få tillgång till fotovisaren alls. Det intressanta är att den fortfarande finns där, men att Microsoft av outgrundlig anledning har valt att gömma den och göra den oanvändbar. Microsoft vill verkligen att du öppnar alla dina bildfiler i appen Foton i stället.

Du kan dock få fotovisaren tillbaka, men det kräver en ändring i systemregistret. Det handlar om ganska många och omfattande ändringar som måste göras, så i stället för att visa hur det går till i Registereditorn ger vi en länk till en nedladdningsbar registerfil.

Gör så här:

Fotovisare

1. Ladda ned
Windows fotovisare finns inte längre som alternativ för att öppna en bildfil. Du kan åtgärda detta genom att ladda ned en fil som ändrar i systemregistret. Ladda ned filen här.


Fotovisare

2. Systemregistret

Nedladdningen ger dig en zip-fil. Packa upp den, så hittar du filen w10-wpv-restore.reg. Dubbelklicka på den och godkänn varningen om att lägga till informationen i registret.


Fotovisare

3. Fotovisare

Strunta i om du får ett felmeddelande efter registerimporten. Prova i stället att använda Öppna med för att öppna en bild. Nu finns fotovisaren plötsligt med som alternativ igen.


Fotovisare

4. Standard

Du kan nu också gå till Inställningar, Appar, Standardappar och välja Windows fotovisare som det program som ska vara standard för att öppna bilder.