Har du köpt en HP-laptop under de senaste fem åren finns det en god chans att den sparat alla dina tangentbordstryckninger. Under helgen meddelade HP att 475 av företagets laptop-modeller haft hemliga keyloggers installerade. Företaget släppar därför nya drivrutiner för att ta bort mjukvaran från de påverkade datorerna.

Missa inte: Gratis viruskoll - med 50 olika säkerhetsprogram 

Keyloggern upptäcktes av säkerhetsexperten Michael Myng när han undersökte Synaptics touchhpad-programvara på en HP-laptop. Den möjliga säkerhetsbristen påverkar alla laptops som använder sig av vissa versioner av Synaptics touchpad-drivrutiner. Säkerhetsbristen behöver därför inte heller vara begränsad till enbart HP-laptops.

Keyloggern är däremot avstängd i grundutförandet och den som vill komma åt den behöver tillåtelse från admin. Varken Synaptic eller HP har därmed haft tillgång till användares data. Enligt HP ska keyloggern varit ett debug-verktyg.

Av de 475 påverkade HP-laptop-modellerna är 303 konsumentvarianter och de populära modellerna Spectre, Envy, Pavilion, Omen, Elitebook, Envy, Proobook och Compaq innehåller alla keyloggern. Du finner hela listan här

För att bli av med keyloggern behöver ta reda på din HP-laptops modellnummer och därefter ladda ner rätt drivrutiner.

Detta är inte första gången som HP har stött på keylogger-problem under 2017. I maj patchade HP 30 datormodeller vars ljuddrivrutiner råkade logga alla knapptryckningar som gjordes.