En av de stora fördelarna med Googles mobila operativsystem Android är mångsidigheten. Android erbjuder ett brett utbud av funktioner och en anpassningsnivå som gör att du verkligen kan skapa en egen telefon.

Men trots denna styrka är Android naturligtvis inte utan problem. Särskilt en svaghet är relevant – Android har som operativsystem en väldigt dålig resurshantering, även om det blivit bättre med senare versioner.

Jämfört med till exempel Iphone behöver en Androidenhet mer minne för att fungera lika bra. Det märks också på att nyare telefoner utrustas med mer än en jämförbar Iphone på grund av den starka minneshanteringen i IOS.

Ett annat problem är lagringsutrymmet, som över tid fylls med en massa onödigheter, inte minst genom din egen förskyllan – hur många appar har du installerade som du aldrig använder?
Arbetsminnet i din telefon eller surfplatta är du fast med, det kan inte utökas. I stället måste du se till att utnyttja det på bästa sätt. Det finns faktiskt många sätt att göra lite manuell resurshantering och optimera Android-enheter på ett sätt som operativsystemet inte gör självt. Vi visar några optimeringsmetoder.

Skaffa sd-kort

Lagringsminnet kan däremot i många fall utökas med ett sd-kort, eller ett större sådant om du redan har ett. Men sedan gäller det förstås att det utnyttjas också, eftersom operativsystemet normalt inte använder extra lagring till särskilt mycket. Vi tittar på det också.
Slutligen har vi förstås batteriet. Det är också en resurs att hushålla med. Du vill naturligtvis att telefonen ska klara att vara igång hela dagen tills du går och lägger dig och kan sätta den på laddning igen.
Innan vi börjar måste vi tyvärr reservera oss för att det finns en mängd olika versioner av Android i olika enheter – och dessutom gör tillverkarna ofta egna förändringar i systemen. Därför är det möjligt att du inte kan hitta alla de inställningar vi nämner eller att de ser annorlunda ut hos dig.

Trimma Android

4 sätt att optimera Android

Om du tar bort onödigheter och optimerar minnesanvändningen kan du göra din telefon snabbare och mer alert.

Det första du bör göra är att avinstallera de appar som du inte använder eller som dränerar batteriet. Chansen är stor att du har en hel del av dem. Det finns en undersökning som visar att av alla som laddar ned en viss app är det bara 26 procent som kommer att använda den minst tio gånger. Samtidigt är det ytterligare 26 procent som kommer att använda den appen en enda gång, för att sedan aldrig öppna den igen.

Du behöver inte avinstallera alla dina appar, men nästan hälften av alla användare av smarta telefoner har bara mellan en och fem appar som de använder regelbundet, minst en gång per vecka.

1. Avinstallera

Det finns ett par sätt att avinstallera appar. Du kan gå in i din applåda, alltså skärmen där du kan hitta samtliga appar sorterade i bokstavsordning, trycka och hålla på en app och därefter dra den till Avinstallera. Ibland får alla appar i stället ett litet kryss och då kan du använda det för att radera dem.

Android
Avinstallation kan gå till på flera sätt. I den här telefonen finns ett av de enklare.

Men om du planerar att avinstallera mer än bara ett par appar kan den här metoden bli lite långrandig och omständlig. Alternativet är att gå till Inställningar och välja Appar. Du får då se en fullständig inventering av program som för tillfället är installerade på din enhet, i alfabetisk ordning.

Om du klickar på en app i den här listan får du information om den, inklusive hur mycket utrymme den utnyttjar, hur mycket data den använder och vilka behörigheter den har beviljats.

Du ser också knappen Avinstallera nära överkanten och behöver bara klicka för att ta bort appen och dess data från telefonen. Om det är en systemapp eller en som kom förinstallerad kan den inte avinstalleras. Förinstallerade egna appar är ett oskick, men tyvärr något som många tillverkare ägnar sig åt. Exempelvis Sony är ökända för extra mycket så kallad ”bloatware”.

Även om du aldrig någonsin använder dessa ligger de där och tar upp resurser. För att bli av med dem krävs att du rootar telefonen, vilket också ger ytterligare möjligheter och en del risker.

Men det näst bästa alternativet är att välja Inaktivera. Om du inaktiverar en app minimeras hur mycket utrymme den tar upp i din telefon och den döljs i applådan.

Trimma Android
Om en app inte kan avinstalleras återstår att inaktivera den

2. Batteri

När du har städat bort dina oanvända appar är det lämpligt att kolla om det finns några appar som är extra batterikrävande. Du kan vara ganska säker på att alla sådana är mycket resurskrävande.
Återgå till Inställningar och gå in i undermenyn för batteriet (den brukar heta Batteri eller något liknande). Klicka på batterisymbolen. I de flesta fall ser du ett diagram som visar telefonens batterinivå över den senaste halva dagen eller så.

Android
Appar som förbrukar mycket ström körs antagligen i bakgrunden. Ta bort de som inte är nödvändiga.

Under den här grafen visas en lista över saker som dragit på ditt batteri i ordning från största till minsta belastning. Du kan förvänta dig att hitta skärmen, operativsystemet och några systemrelaterade resurser i toppen, men kanske också några appar, beroende på hur du använder telefonen, vanligtvis sådana som körs dagligen.

Men om du ser några appar som du inte använder regelbundet eller alls betyder det att de körs i bakgrunden på din enhet och orsakar batteritömning snabbare än nödvändigt. Om du klickar på en app från den listan får du vanligtvis möjlighet att framtvinga avslutning. Detta stoppar den tillfälligt, men kanske du hellre vill gå tillbaka till Inställningar, Appar för att avinstallera eller inaktivera appen enligt ovan.

Att göra dig av med oanvända eller resurskrävande appar kommer att åstadkomma mycket för att förbättra prestandan för din Androidenhet. Den mest anmärkningsvärda skillnaden kan vara hur länge batteriet varar, men om du installerade eller inaktiverade många appar kommer det också att bli en märkbar ökning i snabbhet.


3. Synkronisering

Vid varje givet tillfälle finns det vanligtvis någonting i din Androidenhet som synkroniseras med någon typ av moln eller server. Det kan vara dina kontakter, foton, e-post eller till och med enhetens inställningar.
Beroende på hur ofta detta inträffar kan din enhet synkronisera i bakgrunden större delen av tiden, vilket upptar resurser som kan användas bättre till annat. Dessutom kommer det självklart att lägga på extra belastning på batteriet, så det är en bra idé att ändra synkroniseringsinställningarna på enheten.

Du kan se alla konton som synkroniseras på enheten genom att navigera till Inställningar, Konton. Förutom listan över konton finns det ibland ett alternativ här för att stänga av automatisk synkronisering.
Men du vill antagligen inte stänga av synkroniseringen helt. I stället tittar du igenom listan över konton för att se om det finns något du inte vill ha eller behöver synkronisera och ta bort dem.

Android
Du kanske inte behöver hämta e-post alltför ofta.

För att ändra synkroniseringsintervallet för de konton du vill behålla måste du vanligtvis gå in i respektive konto eller app och ändra i appinställningarna för att öka eller minska tiden mellan synkroniseringarna.


4. Uppdatera

Att se till att din Android kör den senaste fasta mjukvaran (firmware) och har de senaste säkerhetsuppdateringarna är fördelaktigt för både säkerhet och prestanda. Om enheten är relativt ny är det här särskilt viktigt, eftersom de flesta nya enheter har ett antal buggar som inverkar på prestanda, vilket endast kan lösas via mjukvaruuppdateringar.
Du uppdaterar genom att gå till Inställningar. Beroende på din enhet kan du sedan välja Om telefonen och sedan Programuppdatering eller hitta Programuppdatering direkt. Antingen kontrolleras uppdateringsstatusen automatiskt och du får ett omedelbart besked eller så måste du själv initiera kontrollen.

Android
Se till att din enhet har den senaste mjukvaran.

Om det finns en uppdatering som är tillgänglig för din enhet, får du en uppmaning att bekräfta att du vill hämta och installera uppdateringen.