Pdf är det bästa dokumentformatet när du behöver publicera ett dokument online eller skicka det till någon – du vet att det kommer att se ut som du vill och att det inte är så lätt att ändra.

Du använder säkert en ordbehandlare som Microsoft Word för att skapa ditt dokument, men sedan vill du göra om det till pdf. Word har en inbyggd funktion som låter dig spara ett dokument som en pdf-fil. Det är praktiskt och dokumentet görs perfekt.

Det finns bara ett problem: dokumentets storlek. Pdf-filen som Word skapar är mycket större än den borde vara. Om du har bilder i dokumentet blir det ännu större. För ett dokument som är tänkt att publiceras online eller e-postas är detta ett problem. Den goda nyheten är att du kan optimera pdf-filer från Word ganska enkelt genom att exportera i stället för att spara.

Missa inte: Office-utmanare och mer än 30 andra nyttoprogram – som inte kostar ett öre

1. Exportera.

När du är klar med ditt dokument sparar du det först i vanligt Word-format. Välj sedan Exportera i stället för Spara som Adobe PDF.

Pdf i Word

2. Skapa pdf 

Klicka på Skapa PDF/XPS-dokument till vänster och sedan på Skapa PDF/XPS till höger.


3. Välj minsta storlek

Markera Minsta storlek (publicera online) och klicka på Publicera. Dokumentet sparas med en (normalt) betydligt mindre storlek.

PDF

4. Teckensnitt.

Om du fortfarande har storleksproblem, se till att använda standardteckensnitt som stöds av pdf, som Times New Roman, Arial och Helvetica.