När Microsoft lanserade Windows för mobilen var tanken att telefonen och datorn skulle fungera bättre ihop. Eftersom båda körde samma operativsystem skulle det bli smidigt att växla mellan dem.

Windowsmobilerna blev dock aldrig någon succé, och nu har till och med Microsoft börjat ge upp. I stället fokuserar man på Android och Iphone, och en av nyheterna i den senaste Windowsuppdateringen Fall Creators Update handlade just om integration. Tillsammans med appen Microsoft Launcher fungerar Windows och Android nu bättre ihop.

Microsoft Launcher är en kallad appstartare, alltså ett program som tar över telefonens hemskärm och byter utseende och funktioner. Olika tillverkare kör egna appstartare, och det är förklaringen till att en mobil från Samsung ser annorlunda ut än en från Sony – trots att båda kör Android.

Windows i mobilen

Förutom att ge mobilen ett nytt gränssnitt innehåller Microsoft Launcher även funktionen Fortsätt på dator. Om du besöker en sajt på mobilen kan du snabbt och smidigt skicka den vidare till din dator – så du kan fortsätta läsa där. På samma sätt kan du börja titta på ett Youtubeklipp på mobilen och fortsätta på datorn.

Har du Iphone finns inga appstartare, men du hittar samma funktion i den avskalade appen Continue on pc.

Precis som tidigare kan du dessutom välja att installera Microsofts appar för Onedrive, Word, Excel och Powerpoint på mobilen för att kunna jobba med samma dokument som du gör i datorn. Och det här är bara början. Microsoft har även släppt webbläsaren Edge för Iphone och Android – och vi kan räkna med att få se fler nyheter den närmaste tiden.


Steg för steg: Installera och kom igång

1. Aktivera funktionen

Se till att Windows är uppdaterat till Fall Creators Update. Klicka på Startknappen, välj Inställningar och klicka på Telefon. Här väljer du Lägg till en telefon, fyller i ditt mobilnummer och klickar på Skicka.

Microsoft Launcher

2. Installera appen

Ta fram mobilen och öppna det sms du fått från Microsoft. Genom att klicka på länken installerar du rätt app. I vårt exempel använder vi en Android-telefon, och vi kan även söka efter appen Microsoft Launcher i Google Play och klicka på Installera.


3. Ställ in…

Första gången du öppnar Microsoft Launcher får du ställa in den genom att välja Kom igång. I guiden som öppnas får du välja färg, bakgrundsbild och ge appen tillstånd att få tillgång till din telefon genom att välja Tillåt ett antal gånger.

Microsoft Launcher

4. … och logga in

Du måste nu logga in i appen, och det är viktigt att du använder samma Microsoft-konto i mobilen som i din dator. Du ska också välja starta Microsoft Launcher automatiskt genom att klicka på rätt ikon. Det här ser lite olika ut i olika mobiler.


5. Ändra inställningar

Din mobil ser nu annorlunda ut vanligt och för att ställa in appen använder du den nya ikonen Inställningar. När du har gjort det kan du välja Anpassning för att styra utseendet och Feed för innehållet. Du kan också byta bakgrundsbild.

Microsoft Launcher

6. Ta bort

Hur du tar bort Microsoft Launcher styrs av telefon. Här är några exempel.

  • Öppna Inställningar och välj Program (eller Appar). Klicka på menyknappen och välj Standardprogram, Hemskärm. Här kan du återgå till din vanliga hemskärm.
  • Öppna Inställningar och välj Program (eller Appar). Leta upp Microsoft Launcher och avinstallera appen.
  • Öppna appen Google Play Butik. Klicka på menyknappen högst upp till vänster och välj Mina appar och spel. Leta upp Microsoft Launcher och välj Avinstallera.
  • Ibland kan det tyvärr vara ganska krångligt att ta bort Microsoft Launcher. Du hittar fler tips på Microsofts supportsajt

Så funkar Microsoft Launcher

  • Microsoft Launcher ger mobilen ett nytt gränssnitt där du kan svepa till höger för att se din kalender, aktuellt väder, senaste nytt med mera.
  • Svep från nederkant och upp för att visa viktiga appar och inställningar.
  • Använd sökfältet högst upp för att söka på internet eller telefonen.
  • För att komma åt alla appar använder du den nya programikonen (längst ned i mitten).
  • Du kan styra Microsoft Launcher med gester. Klicka på Inställningar, Gester för att visa hur och för att byta gest.
  • Om du vill fortsätta läsa något på datorn som du har startat på mobilen använder du menyknappen i exempelvis din webbläsare och välja Dela, Fortsätt på dator. Klicka på din dator så öppnas sajten/tjänsten här.
Microsoft Launcher
Du kan börja läsa en text i mobilen och fortsätta i datorn.