2015 bytte AMD namn på sin Radeon-mjukvara från Catalyst till Crimson. Förra året lade man till -Relive Edition på grund av att man lagt till stöd för liveströmmar. Nu, i slutet av 2017, byter mjukvaran namn igen - denna gång till Adrenalin Edition. Inte efter hormonet, utan efter en röd ros som matchar Radeon-varumärket i färg.

Drivrutinerna innehåller uppdateringar till Radeon Chill, Wattman, Relive och Enhanced Sync. Dessutom får vi ett gäng prestandaförbättringar på köpet, så klart. Den stora nyheten är dock ett nytt gränssnitt som snabbt låter dig kontrollera status på ditt grafikkort, skicka meddelanden till vänner och ändra runt i inställningarna. Det finns dessutom en helt ny Android- och IOS-app, AMD Link, som låter dig använda telefonen som en slags andra skärm och komma åt ovanstående gränssnitt utan att avbryta det du gör på datorskärmen.

De nya drivrutinerna kan laddas ned på AMD:s hemsida, och mobilappen via Googles och Apples appbutiker.

De grafikkort som stöds är:

Radeon RX Vega-serien
Radeon RX 500-serien
Radeon RX 400-serien
Radeon R9 300-serien
Radeon R9 Fury Graphics

Så funkar Radeon Overlay

Radeon Overlay

När du laddat ned uppdateringen kan du trycka in Alt+R för att få fram det nya gränssnittet på skärmens högra sida. Här får du snabb åtkomst till Relive-funktionerna för att spela in förlopp, prestandaövervakning (som fps och systeminformation), inställningar för Radeon Chill (som nu kan justeras individuellt för varje spel), Freesync och färginställningar. Med prestandaövervakningen kan du dessutom övervaka fps:en konstant i ett spel genom att trycka Ctrl+Shift+L.


Så funkar AMD Link

AMD Link

Den nya appen fungerar på såväl surfplattor som smartphones, och du parar ihop vald enhet med din pc genom att skanna en qr-kod som visas i gränssnittet för AMD:s drivrutin (klicka på AMD Link-knappen längst ned). Din telefon/platta behöver vara uppkopplad mot samma nätverk som din pc för att det här ska fungera. Appen ärver många funktioner från det nya datorgränssnittet, och särskilt smidigt är att du nu kan använda din telefon för att starta och stoppa skärminspelningen - eller ta skärmdumpar. Sedan går det busenkelt att dela dina inspelningar på tjänster som Youtube, Facebook och Twitch.


Fler nyheter att kolla in

1. Integrerad chatt: Prata med dina åskådare på Facebook, Twitch etc.
2. Chroma Key: Lägg in din egen bakgrund med en webbkamera.
3. Redigera video: Nu finns en inbyggd videoredigerare i galleriet.
4. Galleri: Här ser du dina videoklipp och skärmdumpar.
5. Region Capture: Låter dig välja ytor för skärminspelning.
6. Separata ljudspår: Låter dig redigera spel- och mikrofonljud separat.
7. Eyefinity: Spela in från flera skärmar.