Nyligen testade vi Asus ROG Strix GL703VM, en behändig och slimmad bärbar speldator som utmärkte sig genom med sin bildskärm med hög bildfrekvens, upp till 120 Hz. I alla fall utmärkte den sig i sin prisklass. Vi har tidigare testat Asus ROG Zepyrus som har samma egenskaper, fast den kostar över 30 000 kronor.

Acer Predator Triton 700 är snarare en utmanare till just Zephyrus än Strix GL703VM. Den säljs i en handfull olika konfigurationer av grafikkort, ssd-storlek och minne i Sverige, och alla har prislappar på en bara bit över 30 000 kronor. Vi har testat den mest maxade av dem, som stoltserar med fyrkärnig Core i7-processor, 32 gigabyte extra snabba RAM-minnen, Geforce GTX 1080-grafikkort och en hel terabyte ssd.

Tunt grafikkort och tysta fläktar

Grafikkortet är lite extra intressant. GTX 1080 är mäktigt i sig i en så här pass tunn dator, och det är tack vare en ny kortdesign från Nvidia kallad Max-Q som datorer som denna och ROG Zephyrus över huvud taget kan byggas. Det som imponerar mest med Triton 700 är annars dess ssd-lösning som består av två redan rejält snabba pci express-enheter i raid-konfiguration. Det gör att vi får en bra bit över 2 GB per sekund i läshastighet.

Triton 700
Triton 700 har rejäla galler för fläktkylning påde på sidorna och baktill.

Acer ska ha jobbat extra mycket med fläktarna i Triton 700, och det märks faktiskt. De har inte samma skräniga kylningsljud som Asus ROG Zephyrus, men verkar fortfarande lika effektiva på att kyla datorn. Datorer av denna typ har aldrig särskilt bra batteritid. Acer klarar sig lite bättre än andra riktigt kraftfulla bärbara speldatorer, men det är fortfarande rejält i underkant. Frågan är vad poängen då är med en extra slimmad och bärbar dator om du ändå måste släpa med en strömadapter på ett kilo.

Många portar runtom

Till det yttre är Predator Triton 700 en lite kantig men slimmad 15-tummare med chassi mestadels i mörk matt metall, rejäla kylningsgaller på sidorna och baktill, och en stor Predator-logga i skärmlocket. Först ser den ut att vara självlysande, men vid närmare inspektion ser vi att den bara har konturer av en ovanligt gräll, neonblå färg.

Att det är en välutrustad dator märks på en generös uppsättning portar runtom, inklusive både displayport, hdmi, fast nätverk och thunderbolt 3. Det är dock när vi fäller upp skärmlocket som det verkligen blir uppenbart att det här inte är en dator som alla andra. Tangentbordet sitter längst med nederkanten, och hela övre halvan har avsatts till att rymma det kraftfulla grafikkortet som annars inte hade fått plats i en så här tunn dator. Vi har sett ett liknande upplägg tidigare, men då har det handlat om större släpbara spelmonster.

Triton 700
Thunderbolt 3, usb 3 och gigbit-nätverk på ena sidan. Fler usb-portar huttar vi på andra sidan, och längst bak sitter hdmiutgång och displaypor i fullstorlek. En riktigt bra samling portar, tycker vi.

Märklig musplatta och klick i knapparna

Det här är alltså samma upplägg som för lika slimmade Asus ROG Zephyrus. Men de skiljer sig åt lite i hur de utnyttjar utrymmet. Asus ROG Zephyrus har precis som en del större släpbara speldatorer musplattan på nummerknappsplats vid sidan av. Här sitter den istället på ovansidan, och är kombinerad med en genomskinlig glasyta genom vilken du kan spana in lite komponenter. Bland annat syns grafikkortsfläkten, som dessutom är utrustad med rgb-dioder precis som tangentbordet.

Musplattan är en märklig historia. Den är markerad med några nästan osynliga linjer i glasytan. Går det att högerklicka? Vi lyckades i alla fall aldrig lura ut hur, och finner den näst intill oanvändbar. Det här känns som form över funktion, och är nog bara tänkt att användas i nödfall. En helt okej men lite småplastig spelmus på usb medföljer. Datorn har till och med en speciell usb 2.0-port avsatt för just den.

Acer kallar tangentbordet för ”mekaniskt”, men det innebär inte ett klassiskt skrivbordstangentbord med centimeterhöga knappar, utan det är platta knappar i notebook-stil, fast med extra tydlig klickkänsla i varje knapp. Tangentbordet har full rgb-bakbelysning som går att ställa in per knapp.

Triton 700
Mitt i den blanka glasytan gömmer sig en musplatta. Ser ni markeringarna som visar var? Inte vi heller.

Hög frekvens och G-sync

Skärmen är på 15,3 tum och består av en 1080p ips-panel, som inte direkt imponerar i färgomfång eller ljusstyrka, men som har andra goda egenskaper, framförallt då 120 Hz bildfrekvens, stöd för Nvidia G-sync och ovanligt hög kontrast tack vare djup svärta. Vi hade nog föredragit en 1440p-panel i en så här pass kraftfull dator. Här har vi hårdvara nog att spela en bra bit över 60 bilder per sekund – även högupplöst. Så varför inte ge oss det valet? Snabbare svarstider hade också varit bra.

Predator Triton 700 har stöd för Dolby Atmos-ljud, men de inbyggda högtalarna blir vi inte särskilt imponerade av. Ljudet från dem är inte dåligt, men är lite väl klent i både mellanregister och bas. Med headset inpluggat får vi en riktigt bra ljudupplevelse för film och spel tack vare Atmos-stödet. Vi lyckas dock aldrig få till någon riktigt bra profil för musikuppspelning.

Triton 700
I programmet Predator Sense får vi bra kontroll över diodljus, tangentbordets bakbelysning, fläktar och prestanda. Det och Dolby Atmos-appen är extraprogram vi uppskattar. Restan av allt trams Acer vill pracka på oss kunde vi gott varit utan.

Acer brukar gilla att ösa på med extraprogram i sina datorer och den här är inget undantag. Många av dem är riktigt onödiga och några är inget annat än reklamlänkar. Det känns trist i en dator du betalar premium-pris för. Men med så här pass kraftfull hårdvara är det i alla fall inget som stör mer än marginellt eller äter för mycket systemresurser.

Omdöme

Predator Triton 700 är kanske mer en maskin som Acer bygger för att kunna skryta med att de kan – än en som särskilt många kommer att köpa. Den brutala prislappen gör att vi ställer höga krav på allt från prestanda till funktioner och detaljkvalitet. Och medan vissa saker som prestanda och kylning imponerar är det andra vi är mindre förtjusta i. Till detta hör den obegripliga musplattan, en skärm som bara levererar bra spel-kvalitéer i vissa aspekter, och som alltid i en sån här dator, medioker batteritid.

Fakta Acer Predator Triton 700 PT715-51 (NH.Q2LED.010)

Testad: December 2017
Tillverkare: Acer
Funktion: Bärbar speldator
Processor: Intel Core i7 7700HQ, 2,8 GHz quad core
Grafik: Geforce GTX 1080, 8 GB
Minne: 32 GB ddr4
Lagring: 1 TB ssd
Kortläsare: Nej
Bildskärm: 15,6 tum matt ips, 1920x1080 bildpunkter, 120 Hz, G-sync
Webbkamera: 720p
Anslutningar: Thunderbolt 3, 3st usb 3.0. usb 2.0, lan, displayport, hdmi, hörlur, mikrofon
Trådlöst: 802.11a/b/g/n/ac, bluetooth 4.0
Operativsystem: Windows 10 Home
Övrigt: Spelmus på usb
Batteritid: 1h 55min (hög belastning), 3h 25min (låg belastning)
Storlek: 39,2 x 26,6 x 2,4 cm
Vikt: 2,4 kg
Pris: 37 990 kronor hos Inet.

Prestanda

Cinebench 11.5, cpu: 8,21 poäng
Cinebench 11.5, grafik (OpenGL): 69,27 fps
3dmark Time Spy (DirectX 12): 5 600 poäng
3dmark Fire Strike (DirectX 11): 13 942 poäng
Vrmark Orange Room: 8 073 poäng
Disk, läsning: 2 270,6 MB/s
Disk, sökning: 0,1 ms

plus

Höga prestanda
Bekvämt tangentbord med bra rgb-kontroll
Stor, snabb ssd
120 Hz G-sync-skärm
Relativt tyst kylning

minus

Ljussvag skärm med måttligt färgomfång
Tunt ljud ur högtalare
Oanvändbar musplatta
Irriterande bloatware
Priset

Betyg 3 av 5

Acer Predator Triton 700 PT715-51 (NH.Q2LED.010) Pris vid test: 37990 kr.

Bästa pris just nu: 1886 kr