I oktober släppte Microsoft den senaste Windows-uppdateringen Fall Creators Update, och nu håller den på att rullas ut till miljontals användare runt om i världen.

Den stora nyheten är något Microsoft kallar för Mixed Reality. Det är en teknik som kan beskrivas som en blandning av den vanliga verkligheten och virtual reality (vr). För att dra full nytta av mixed reality krävs ett headset för minst 3 000 kronor, men det finns även ett inbyggt program i datorn.
En mer handfast nyhet rör dina kontakter. Du kan nu fästa genvägar till människor som du ofta kommunicerar med längst ned på skärmen, och sedan kan du snabbt mejla, dela filer eller chatta via Skype.

Läs även: Vi testar Windows 10 Fall Creators Update

Det finns också nya funktioner som gör att din dator fungerar bättre tillsammans med en Iphone eller Androidtelefon. Du kan exempelvis börja läsa en sajt på datorn och sedan fortsätta på mobilen. Ytterligare en intressant nyhet hittar vi i Microsofts molntjänst Onedrive. Med hjälp av funktionen Filer på begäran kan du välja att inte hämta hem alla filer till din egen dator – för att på så sätt spara plats.

Microsoft arbetar också med ett nytt formspråk som kallas Fluent Design. Förändringarna är dock små, och du lär knappast märka något dramatiskt när du byter till Fall Creators Update.
Frågan är – hur gör man för att uppdatera? Här tipsar vi om det – och om andra grundläggande Windows 10-tips du inte får missa.

Hämta Fall Creators Update automatiskt…

Alla Windows-uppdateringar skickas automatiskt ut via Microsofts uppdateringstjänst Windows Update. När detta sker får du ett meddelande från systemet och uppdateringen sker sedan med automatik. Att vänta på det här är det bästa en nybörjare kan göra, eftersom det finns en del barnsjukdomar som förhoppningsvis har blivit lösta när den automatiska uppdateringen kommer. Om du vill kan du dock skynda på uppdateringen.

Automatisk uppdatering

HUR? Öppna Inställningar och välj Uppdatering och säkerhet, Windows Update. Klicka på Sök efter uppdateringar och vänta. Om det finns någon uppdatering sätter du igång den här.


…. eller på egen hand

Om du inte kan skaffa uppdateringen via Windows Update går den att ladda hem manuellt. Det här är dock något nybörjare bör undvika, eftersom det kan leda till problem.

Uppdatering

HUR? Surfa till Microsofts nedladdningssida för Windows 10 och klicka på Uppdatera nu. Spara filen på datorns skrivbord och dubbelklicka för att starta Uppgraderingsassistenten för Windows 10. Godkänn eventuella varningar och välj Uppdatera nu. Nu startas en guide som steg för steg uppdaterar datorn. Det här tar rätt lång tid, men du kan välja Minimera och fortsätta jobba.


Kolla om du blivit uppdaterad

Är du osäker på vilken version av Windows du egentligen kör? Det är lätt att kolla.

HUR? Klicka på Inställningar och välj System. Bläddra till Om längst ned och gå till Windows-specifikationer för mer information. Fall Creators Update heter Version 1709.


Logga in på datorn

En av grundtankarna i Windows 10 är att du alltid ska vara inloggad in med ditt Microsoft-konto (Hotmail, Outlook eller Live). Den här inloggningen gör det möjligt att alltid komma åt dina filer i Onedrive och synkronisera inställningar mellan olika prylar. Du kan också köpa appar i nätbutiken Microsoft Store. När du installerar eller uppdaterar Windows 10 första gången får du logga in.

HUR? Ange ditt Microsoftkonto när frågan kommer upp under installationen. Om du inte har ett Microsoftkonto kan du skapa det i samband med installationen.


Verifiera ditt konto

Innan du kan använda Windows 10 till max måste du verifiera ditt konto.

HUR? Öppna Inställningar, Konton, Din information. Om det står Du måste verifiera din identitet på den här datorn klickar du på Verifiera och följer guiden för att beställa en säkerhetskod via mejl eller telefon.


Säkerhetskopierar innan du startar

Det är ovanligt att Windowsuppdateringar ställer till några problem, men det kan förstås hända. Innan du sätter igång är det klokt att säkerhetskopiera alla viktiga filer. Om de ligger i säkert förvar går det i värsta fall att återställa datorn till fabriksläget.
Du kan förstås säkerhetskopiera dina filer manuellt. Det finns dock även en inbyggd funktion för säkerhetskopiering i Windows 10 som heter Filhistorik.

HUR? Öppna Inställningar, Uppdateringar och säkerhet och välj Säkerhetskopiering. Stoppa in ett usb-minne eller en extern hårddisk, välj Lägg till en enhet och markera din disk. Klicka på Fler alternativ så kan ställa in när säkerhetskopieringen ska ske och vad som ska vara med. Här kan du också välja Säkerhetskopiera nu för att starta den på en gång.


Hitta inställningsmenyn

Vill du göra några förändringar i Windows 10? Du gör det via menyn Inställningar. Härifrån når du alla verktyg för att på sätt styra Windows. Det finns flera vägar för att öppna Inställningar.

Inställningar

HUR? Klicka på Startknappen längst ned till vänster och välj ikonen som ser ut som ett kugghjul i vänstermenyn. Du kan också leta upp ordet Inställningar i den alfabetiska listan över appar som du ser när du klickar på Startknappen. En annan möjlighet är att högerklicka på Startknappen och välja Inställningar eller att använda tangentbordskommandot Windows+I. Alla sätt leder till samma meny.


Sök och finn

En underskattad funktion i Windows 10 är verktyget Sök som du använder för att snabbt hitta en funktion eller ett verktyg.

HUR? Klicka på förstoringsglaset som du hittar bredvid Startknappen och skriv in valfri text. Svårare än så är det inte att söka.


Genvägen du inte får missa

I Åtgärdscenter samlas meddelanden från systemet och några viktiga inställningar. Genom att använda den kan du spara mycket tid och onödigt klickande.

Åtgärdscenter

HUR? Klicka på pratbubblan längst ned till höger för att öppna Åtgärdscenter. Om du har en pekskärm kan du svepa med fingret från skärmens högra kant in mot mitten.


Här hittar du Kontrollpanelen

Appen Inställningar har tagit över den traditionella Kontrollpanelens uppgift. Under lång tid var Windows inställningar spridda mellan de bägge verktygen, men i de senaste uppdateringarna har Microsoft helt valt att dölja Kontrollpanelen. Det går dock att hitta den om du vill.

HUR? Öppna Sök och skriv Kontrollpanelen. Nu visas den och du kan dubbelklicka för att öppna.


Visa dolda ikoner

Nere till höger på skärmen visas ett antal ikoner för exempelvis batteriet, högtalaren och det trådlösa nätverket. Några av dessa ikoner är dolda – så om vi hänvisar till en ikon du inte hittar kan du behöva klicka på Visa dolda ikoner, alltså den lilla uppåtpil.


Öppna Aktivitetshanteraren

Genom att använda Aktivitetshanteraren kan du styra de mer tekniska inställningar i systemet. Detta verktyg är dock lite krångligt att hitta.

Aktivitetshanteraren

HUR? Öppna Sök och skriv Aktivitetshanteraren. Öppna den och klicka på Mer information längst ned till vänster om den är i sitt kompakta läge. Nu ska du se sju flikar. Det finns även andra sätt att öppna Aktivitetshanteraren. Du kan exempelvis trycka på tangenterna Ctrl+Alt+Del samtidigt och därefter välja Aktivitetshanteraren.


Ställ frågor för att få hjälp

Är du osäker på hur något fungerar? En smart funktion i Windows 10 är att du kan få hjälp utifrån på var du befinner dig. Du hittar det framför allt i olika inställningsmenyer.

HUR? Bläddra dig ner i ett fönster och klicka på Få hjälp för att ställa en fråga.


Få tips i en ny app

Vill du ha ännu fler tips? I de senaste Windows-uppdateringarna har det tillkommit en mapp som heter Tips och som samlar Microsofts Windows-tips.

HUR? Klicka på Startknappen och öppna appen Tips i programlistan. Om du klickar på Nyheter så se du vad som är nytt i just denna uppdatering.

13 kortkommandon du inte får missa

Ctrl+A. Markera allt i de flesta sammanhang.
Ctrl+C. Kopiera något du har markerat.
Ctrl+X. Klipp ut i stället för att kopiera.
Ctrl+V. Klistra in det du har klippt ut/kopierat
Ctrl+Tab. Bläddra mellan flikar eller fönster.
Ctrl+Skift+Tab. Bläddra – fast i motsatt riktning.
Ctrl+Z. Ångra ditt senaste kommando.
Ctrl+Y. (eller Ctrl+Skift+Z). Gör om det du just ångrat.
F5. Uppdatera innehållet i ett fönster eller en mapp som är öppen.
Windows+L. Lås datorn, så att man måste logga in för att komma in på den.
Windows+X. Öppna snabbmenyn för traditionella Windowsfunktioner,
Alt+Tab. Växla mellan öppna fönster.
Windows+Tab. Visa alla öppna fönster.